‘Assad is niet meer in Damascus, maar in kuststad Latakia’

De Syrische president Bashar al-Assad (midden) met rechts minister van Defensie Nabil Dawood Rajha en links Fahid al-Freij. Rahja kwam gisteren bij de aanslag om, al-Freij werd nog dezelfde dag als vervanger aangewezen. Assad zelf zou niet meer in de hoofdstad zijn. Foto AFP / SANA

De Syrische president Assad is inmiddels in de kuststad Latakia, van waaruit hij een antwoord probeert te vinden op de aanslag die gisteren drie van zijn vertrouwelingen het leven kostte. Dat zeggen oppositiebronnen en een Westerse diplomaat tegen persbureau Reuters.

Gisteren werd er een aanslag gepleegd op een gebouw van de veiligheidsdiensten in de hoofdstad Damascus, waar op dat moment een vergadering van ministers gaande was. Onder anderen een zwager van president Assad en de minister van Defensie kwamen om. Assad heeft zich sinds de aanslag niet publiekelijk laten zien.

Volgens de bronnen die Reuters aanhaalt is het niet duidelijk of Assad voor of na de aanslag Damascus verlaten heeft. In de hoofdstad vinden de laatste dagen de hevigste gevechten plaats sinds het begin van de Syrische opstand, vijftien maanden geleden. Het Syrische leger beschiet momenteel vanuit de omringende bergen verschillende wijken in Damascus; gisteren alleen al zouden meer dan tweehonderd mensen omgekomen zijn. Honderden inwoners ontvluchtten halsoverkop de wijken in Damascus uit angst voor de oplaaiende gevechten.

Latakia ligt aan de Syrische kust, ongeveer driehonderd kilometer ten noorden van Damascus.

    • Peter Zantingh