Annan en Washington ‘teleurgesteld’ door veto resolutie Syrië

De Syrische VN-ambassadeur tijdens de zitting van de Veiligheidsraad eerder vanmiddag.
De Syrische VN-ambassadeur tijdens de zitting van de Veiligheidsraad eerder vanmiddag. Foto AP / Kathy Willens

Zowel het Witte Huis als internationale bemiddelaar Kofi Annan hebben hun zorgen uitgesproken nadat de VN-resolutie tegen het regime van Bashar al-Assad vanmiddag sneuvelde in de Veiligheidsraad. Rusland en China spraken een veto uit.

Washington bekritiseerde het besluit van de twee landen en noemde het “zeer betreurenswaardig” en “hoogst ongelukkig” dat de al weken gestaakte VN-waarnemersmissie in Syrië niet verlengd wordt als gevolg van dit veto. Ook heeft de VN nu geen mogelijkheden om verdere sancties in te stellen tegen Damascus. Volgens woordvoerder Jay Carney staan Rusland en China aan de “verkeerde kant” van het conflict en aan de “verkeerde kant van de hoop op vrede en stabiliteit in de regio”, meldt persbureau Reuters.

Hague: veto is onvergeeflijk en onverdedigbaar

In een verklaring liet Annan weten, die al maanden bemiddelt in de crisis in Syrië, “teleurgesteld” te zijn in de gang van zaken. Maar de bemiddelaar is ook “teleurgesteld dat de VN-Veiligheidsraad zich op dit kritieke moment niet kon verenigen” en niet de “actie onderneemt” waarop Annan gehoopt had.

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague had forse kritiek richting Rusland en China. Hij noemde het veto “onvergeeflijk” en “onverdedigbaar”, schrijft Reuters. Londen stelde daarom vanavond een aparte resolutie voor om alsnog de VN-waarnemersmissie voor dertig dagen te verlengen. Naar verwachting wordt hier vanavond nog over gestemd.

Morgen loopt het originele mandaat van negentig dagen af van de waarnemersmissie, geleid door de Noorse generaal Robert Mood. Rusland, China, Pakistan en Zuid-Afrika hebben opgeroepen een bondige technische resolutie aan te nemen die het mandaat van de waarnemers kort verlengt.

‘Niemand heeft oplossing voor conflict Syrië’

Eerder vanmiddag noemde diplomatiek redacteur Juurd Eijsvoogel de veto’s van Rusland en China niet onverwacht. Zij deden dit al twee keer eerder in deze kwestie. Volgens Eijsvoogel bevinden de twee kampen in de VN-Veiligheidsraad zich al maanden in een impasse, maar heeft niemand een werkbare oplossing voor het conflict in Syrië. Eijsvoogel:

“De stemming van vandaag laat de machteloosheid zien van de internationale gemeenschap. Zelfs als de Veiligheidsraad had ingestemd met de resolutie, dan was er nog geen oplossing voor Syrië. Het instellen van sancties betekent niet dat Assad opeens opstapt.”

Rusland wil niet meegaan met de resolutie omdat het niet een gewapende revolutie wil ondersteunen, zegt Eijsvoogel. En vindt dan ook niet dat de VN zich daarin moet mengen. Eijsvoogel:

“Rusland ziet het instellen van deze sancties als het steunen van een gewelddadige revolutie en vindt dat de VN dat ook niet moet willen. Het Westen en Rusland beschuldigen elkaar ervan het conflict in Syrië alleen maar te verergeren, maar noch het Westen, Rusland of China hebben de oplossing voor de situatie.”