Ahmadinejad: sancties zijn startschot hevig gevecht met Westen

Caption: Iran President Mahmoud Ahmadinejad gestures during a news conference on the sideline of the United Nations Conference on Sustainable Development, or Rio+20, in Rio de Janeiro, Brazil, Thursday, June 21, 2012. (AP Photo/Victor R. Caivano) De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro. Foto AP / Victor R. Caivano

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad ziet de sancties tegen zijn land van de internationale gemeenschap als het startschot van een “zware strijd” met het Westen.

Dat zei Ahmadinejad vandaag in Teheran tijdens zijn eerste grote toespraak sinds de instelling van het Europese olie-embargo eerder deze maand, meldt persbureau AP. De Iraanse president verzekerde zijn volk dat zijn regering alles doet om het groeiende aantal sancties te omzeilen, die ingesteld zijn om het Iraanse kernprogramma een halt toe te roepen. Het Iraanse staatspersbureau IRNA citeerde Ahmadinejad:

“Een hevige strijd is begonnen [...] door de vijanden van de Iraanse staat. Een groot deel van de regering werkt vierentwintig uur per dag om tegen hen in te gaan [...] De regering zal niets toegeven van onze rechten, waarden en principes aan deze zwakke materialistische machten.”

Sancties hebben Iraanse import 20 procent duurder gemaakt

De afgelopen weken gingen uitgebreide sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie van kracht gericht tegen de Iraanse olie-industrie. De Amerikaanse sancties zijn gericht tegen financiële instituten die transacties uitvoeren met de Centrale Bank van Iran of andere Iraanse banken die draaien om de aankoop van olie. Daarmee worden landen die de import van Iraanse olie niet stopzetten, afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem. De Europese sancties treffen vooral importeurs van Iraanse olie, zoals China, India, Japan en Zuid-Korea. Die landen kunnen hun transporten niet meer laten verzekeren door de bijna uitsluitend Europese verzekeraars.

Volgens economische experts zijn de importkosten voor Iran door de sancties met 20 tot 30 procent gestegen. De voorzitter van het Iraanse parlement bevestigde dit percentage al eerder, schrijft AP.

Iran overweegt sluiten Straat van Hormuz

De machtige Iraanse Republikeinse Garde heeft al gewaarschuwd voor het sluiten van de Straat van Hormuz. Een vijfde van de tankers uit olieproducerende landen varen door de zeepassage. Hoewel het leger al plannen klaar zou hebben liggen voor dit scenario, ligt de definitieve beslissing hiervoor bij Irans opperste leider ayatollah Ali Khamenei.

    • Hans Klis