85 miljoen jaar vóór Knevel

None

Terra nova, RTL5, 20.30-22.30 uur.

De beste verhalen reizen in de tijd. Back to the Future, Kruistocht in Spijkerbroek, Groundhog Day, ik noem maar even het topje van de ijsberg der toppers. En logisch, want tijdreizen geeft een script een enorme opkikker. Het geeft een hoofdpersoon een voorsprong. Hij weet al wat de wereld om hem heen nog niet weet. Wat de gevolgen zijn van de atoombom, democratie, Adolf Hitler. Dat de tampon nog moet komen, en Andries Knevel.

De Amerikaanse tv-serie Terra Nova, die vanavond begint op RTL5, gaat eerst vooruit in de tijd. Naar het jaar 2149, waarin de wereld ernstig vervuild is, sinaasappels een bezienswaardigheid zijn, en er alleen nog door mondkapjes geademd kan worden. Vervolgens gaat een select groepje mensen terúg in de tijd – 85 miljoen jaar om precies te zijn. Daar komen ze in een soort Center Parcs en krijgen ze een tweede kans.

Terra Nova is een kruising tussen Jurassic Park, Back to the Future en Wall-E. Er is van alles te beleven. Er is een rebelse puberzoon die in de nieuwe wereld de verkeerde vrienden ontmoet, er is de ‘is hij wel te vertrouwen’ leider van de nieuwe kolonie, er zijn dinosauriërs die met hun lange nekken over het hek van het kamp blaadjes eten (ik zou er even een dak opzetten) en er is de dreiging van al die dingen die de aarde nog te wachten staan. Want 85 miljoen jaar geleden. Toen moesten de zondvloed, de ijstijden, Chicken Tonight, en het uitsterven der dinosauriërs toch nog komen?

Dat dacht ik.

    • Japke-d. Bouma