Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Syrische rebellen nemen grensposten bij Irak en Turkije in’

Name: Nic6117126.jpg Caption: An image grab taken from a video uploaded on YouTube and provided by the Syrian Observatory for Human Rights on July 19, 2012, purportedly shows a Free Syrian Army rebel after defacing an image of President Bashar al-Assad which adorned the Bab al-Hawa border crossing between Syria and Turkey, in the restive northwestern Idlib province. Syria's rebel Free Syrian Army seized control of a crossing on the border with neighbouring Turkey, the Syrian Observatory for Human Rights said. AFP PHOTO/YOUTUBE == RESTRICTED TO E
Name: Nic6117126.jpg Caption: An image grab taken from a video uploaded on YouTube and provided by the Syrian Observatory for Human Rights on July 19, 2012, purportedly shows a Free Syrian Army rebel after defacing an image of President Bashar al-Assad which adorned the Bab al-Hawa border crossing between Syria and Turkey, in the restive northwestern Idlib province. Syria's rebel Free Syrian Army seized control of a crossing on the border with neighbouring Turkey, the Syrian Observatory for Human Rights said. AFP PHOTO/YOUTUBE == RESTRICTED TO E Beelden van het Syrische Observatorium van Mensenrechten moeten de inname van de Bab al-Hawa grenspost bevestigen. Op deze foto is een rebel te zien die een poster van president Assad heeft vernield boven de grensdoorgang. Foto AFP / YouTube

Syrische rebellen zouden vanavond grensposten bij Irak en Turkije veroverd hebben.

Volgens een woordvoerder van de rebellen namen strijders vanavond de gebouwen van de Syrische douane in na tien dagen van strijd, meldt persbureau Reuters. De Bab al Hawa-post in het noorden van het land is een vitale commerciële aanvoerroute voor Syrië. Woordvoerder Ahmad Zaidan van de Hogere Raad van de Revolutionaire Leiding liet weten dat na gevechten het Syrische leger zich terugtrok. Eerder vandaag trok de rebellengroep zich zelf nog terug na bestookt te worden door militaire gevechtshelikopters.

Dit zouden beelden zijn van na de inname van Bab al-Hawa, maar dat kan nog niet onafhankelijk bevestigd worden:

De grenspost Bab al-Hawa aan de Turkse grens:


Grotere kaart weergeven

Volgens onze correspondent in Turkije Bram Vermeulen is het onduidelijk of de Syrische rebellen inderdaad de grenspost hebben veroverd, de berichten zijn tegenstrijdig.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Conflicting reports on FSA taking border posts at Turkish border. They took control, then lost it again. Going to check now #Hatay #Syria
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Borderpost Bab el Hawa on Turkish border back in hands of Syrian army, my Syrian producer confirms after speaking to fighters in the area

Ook aan de grens met Irak was het onrustig. Daar namen strijders van het Syrische Vrije Leger de Abu Kamal grenspost in, melden activisten aan Reuters. Iraakse veiligheidsofficieren aan de andere kant van de grens bevestigen de inname tegenover persbureau AFP. De vlag van de rebellengroep zou gehesen zijn boven de gebouwen. Abu Kamal ligt dicht bij de Iraakse stad Qaim in het westen van het land. Eerder vandaag trokken duizenden Irakezen vanuit Syrië de grens over naar Irak. Tegenover persbureau AP bevestigt een Iraakse generaal ook dat de post aan de grens is ingenomen.


Grotere kaart weergeven

Volgens correspondent Harald Doornbos zou de verovering van de grensposten - drie volgens televisiestation Al Arabiya - goed nieuws kunnen betekenen voor journalisten die Syrië zonder visum in willen komen.

Twitter avatar HaraldDoornbos Harald Doornbos 3 grensovergangen in handen van Free Syrian Army betekent dus dat journo’s eindelijk Syrie inkunnen. Verwacht een miljoen reportages

Sinds aanslag Damascus duizenden vluchtelingen naar Libanon

De Libanese veiligheidsdiensten melden aan AFP dat sinds woensdag meer dan 18.600 Syriërs naar Libanon gevlucht zijn. Op die dag kwamen bij een aanslag in Damascus drie topfunctionarissen van het regime van president Bashar al-Assad om het leven.

Eerder vandaag sneuvelde voor de derde keer een resolutie in de VN-Veiligheidsraad die straffe sancties tegen Assad mogelijk maakte. Rusland en China spraken een veto uit, daar zij een dergelijke resolutie zien als steun aan een gewelddadige revolutie.