Zware gevechten Damascus geven rebellen hoop

In Damascus zou nu de „beslissende strijd” worden gevoerd.

Damascus. De gevechten in de Syrische hoofdstad Damascus worden intensiever. Rebellen stellen de wijken Midan en Tadamon onder controle te hebben, maar daarvan is geen onafhankelijke bevestiging. Oppositie-activisten verzekerden dat de gevechten in Damascus het begin van het einde van president Assads bewind vormen. De Moslimbroederschap, de grootste rebellenbeweging, noemt het de „beslissende strijd”.

Volgens de rebellen is het leger niet in staat deze wijken binnen te komen omdat de straatjes te nauw zijn voor zijn materieel. In plaats daarvan worden helikopters ingezet. Het Vrije Syrische Leger van deserteurs en buurtbewoners is licht bewapend, maar daardoor ook mobieler.

In de Veiligheidsraad van de VN heerst ondertussen een impasse in de onderhandelingen over verlenging van het mandaat van de driehonderd VN-waarnemers die in Syrië zijn in het kader van het vredesplan van Kofi Annan. Hun mandaat loopt vrijdag af. Westerse landen willen dat de resolutie ook terugtrekking van de zware wapens van het Syrische leger uit de steden eist onder hoofdstuk 7 van het VN-Handvest. Dat betekent dat een eis ook met militaire middelen kan worden afgedwongen.

Een belangrijke overloper uit Syrië, ambassadeur in Irak Nawaf Fares, heeft tegen de BBC gezegd dat president Assads regime niet zal aarzelen om chemische wapens te gebruiken als het in een hoek wordt gedrongen. AFP, BBC, Reuters, AP