In beeld

Zuid-Afrika viert vierennegentigste verjaardag Nelson ‘Madiba’ Mandela

Vandaag is Nelson Mandela vierennegentig jaar geworden. De oud-apartheidsstrijder wordt door het hele land geëerd. Zo zijn de basisscholen vanmorgen begonnen met het toezingen van de voormalig president, die in eigen land bekend staat als Madiba. Zo'n twaalf miljoen kinderen zongen Mandela toe. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Mandela de geschiedenis heeft veranderd en dat hij 'zijn land, het continent en de wereld heeft getransformeerd'. In 2009 werd de verjaardag van Mandela uitgeroepen tot internationale vrijwilligersdag, een dag waarop een ieder wordt opgeroepen zich in te zetten voor liefdadigheidsprojecten. De organisatoren van de dag moedigen mensen aan zich minstens 67 minuten in te zetten voor de lokale gemeenschap, één minuut voor ieder jaar dat Mandela tegen de apartheid heeft gestreden.
Nelson en Winnie Mandela op de foto met hun eerste kind, Zindzi, in hun huis in Orlando West, Soweto in 1961.
Alf Khumalo / Star / AFP
Nelson Mandela met zijn toenmalige vrouw Winnie Mandela vlak na zijn vrijlating uit de Victor Verster gevangenis (tegenwoordig Drakenstein gevangenis) in Paarl, Zuid-Afrika, op 11 februari 1990.
Rien Zilvold / NRC
Nelson Mandela met Yasser Arafat in het Catshuis, Den Haag, op 18 februari 1994. Mandela logeerde in het Catshuis en zou ontbijten met Arafat. Dat laatste ging niet door vanwege de Ramadan, waar Arafat zich aan hield.
Vincent Mentzel / NRC
Nelson Mandela tijdens de vergadering van de Verenigde Naties in juni 1990.
Don Emmert / AFP
Nelson Mandela met Wim Kok en Ruud Lubbers voor het Catshuis, in februari 1994.
Vincent Mentzel / NRC
De beste Europese voetballer van 1987, Ruud Gullit, ontvangt de Gouden Bal die bij die eer hoort uit handen van Nelson Mandela. Gullit zette zich in tegen racisme, en droeg zijn prijs op aan Mandela. Die zat toen nog in de gevangenis, maar overhandigde de prijs alsnog na zijn vrijlating, in 1994.
AP
Supporters van het ANC wachten in Durban op 16 april 1994 voor een campagnebijeenkomst, tien dagen voor de eerste non-raciale verkiezingen in Zuid-Afrika. Die zouden op 27 april dat jaar plaatsvinden.
Alexander Joe / AFP
In 2003 bewijzen Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu de laatste eer aan hun overleden strijdmakker Walter Sisulu. Tutu heeft deze week opgeroepen Mandela's vierennegentigste verjaardag te vieren door zijn voorbeeld om de eenheid en tolerantie in Zuid-Afrika te bewaren te volgen.
Alexander Joe / AFP
In 2004 houdt Nelson Mandela de wereldbeker omhoog, naast aartsbisschop Desmond Tutu in het hoodkantoor van wereldvoetbalbond Fifa in Zurich.
Franck Fife / AFP
De verzamelde werken van Shakespeare, zoals ze in de jaren zeventig te lezen waren in de gevangenis op Robben eiland, een eigendom van gevangene Sonny Venkatrathnam. Drieëndertig gevangenen gaven in het boek aan wat hun favoriete passage was, waaronder Nelson Mandela, bij het hoofdstuk over Julius Ceasar. Het boek is te zien in het British Museum.
Lefteris Pitarakis / AP
Nelson Mandela maakt grapjes met kinderen tijdens de viering van zijn negenentachtigste verjaardag, in 2007, bij zijn Nelson Mandela Childres Fund in Johannesburg.
Alexander Joe / AFP
Nelson Mandela in 2008, na een speech die hij gaf om te vieren dat het ANC 90 jaar bestond. Hij krijgt een zoen van zijn kleindochter.
Gianluigi Guercia / AFP
Nelson Mandela in mei dit jaar, waar hij een fakkel ontvangt die het honderdjarig bestaan van het ANC markeert.
Lulamile Feni / Reuters / Daily Dispatch
Bill Clinton bezocht Nelson Mandela gisteren in zijn woonplaats Qunu. Vandaag opent Clinton een bibliotheek in het dorp.
Peter Morey / Reuters
Een schooljongen van de No-Moscow school in de woonplaats van Nelson Mandela, Qunu, draagt een stoel naar de plek waar de verjaardag van Mandela gevierd wordt.
Schalk van Zuydam / AP
Mandla Mandela, de kleinzoon van Nelson Mandela, deelt boeken uit aan schoolkinderen in Mvezo om de verjaardag van zijn opa op te luisteren.
Schalk van Zuydam / AP
Zuid-Afrikanen voor een muurschildering van Nelson Mandela in het township Alexandra, in Johannesburg. De schildering is aangebracht ter ere van de verjaardag van Mandela, vandaag.
Themba Hadebe / AP
Kinderen staan in de rij voor de kleinzoon van Nelson Mandela, Mandla Mandela, in de het dorp Mvezo.
Schalk van Zuydam / AP
Tatoeageartiest Charles Hearne wil 67 mensen zo ver krijgen een tatoeage van Mandela te nemen, om op diens verjaardag de 67 politieke jaren van Mandela te vieren. Hier wordt het been van Sjaan van Tonder getatoeëerd.
Denis Farrell / AP
Een standbeeld van Nelson Mandela voor de Drakenstein gevangenis (toen nog Victor Verster gevangenis) waaruit Mandela op 11 februari 1990 werd vrijgelaten, in het Zuid-Afrikaanse Paarl.
Schalk van Zuydam / AP
Een vrouw bereidt eten in het dorp Qunu, woonplaats van Nelson Mandela. De voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt er vandaag een bibliotheek openen.
Siphiwe Sibeko / Reuters
Een schoolbord in het dorp Qunu, woonplaats van Nelson Mandela. Op het bord een korte geschiedenis van de voormalig president van Zuid-Afrika. De kinderen bereiden zich voor op de feestelijkheden rond de verjaardag van Mandela. De voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt er vandaag een bibliotheek openen.
Siphiwe Sibeko / Reuters
Schoolkinderen voeren een dans uit op de Thlatlogang school in Soweto, mei dit jaar, als oefening voor de feestelijkheden rond de verjaardag van Nelson Mandela vandaag.
Stephane de Sakutin / AFP
Kinderen schrijven een schoolbord over, in het dorp Mwezeni in de provincie Oost-kaap, geboorteprovincie van Nelson Mandela, Walter Sisulu en Thabo Mbeki.
Ryan Gray / Reuters
Er wordt gekookt voor de No-Moscow school in Qunu, woonplaats van Nelson Mandela. Het eten is voor de feestelijkheden op de school om te vieren dat Mandela jarig is. De voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt er vandaag een bibliotheek openen.
Schalk van Zuydam / AP
Koffiekopjes in de vorm van Nelson Mandela in Johannesburg, gemaakt om te vieren dat 'Madiba' vandaag jarig is.
AP
De ruimte rond een muur met een tekening waarin de iconische momenten van elk decennium in het leven van Mandela worden beschreven, in Kaapstad.
Schalk van Zuydam / AP