Waarom staat op wijn niet het aantal calorieën?

Op een terrasje kwam Rogier van Leeuwen uit Beverwijk erachter dat op het etiket op wijnfles niet staat hoeveel calorieën erin zitten. „Voor alle andere levensmiddelen is het toch verplicht om dit te vermelden? Hebben de wijnboeren een goede lobby gevoerd in Brussel?”

Even voor de goede orde: fabrikanten van levensmiddelen zijn in de Europese Unie nu niet verplicht om de ‘voedingswaardedeclaraties’ op het etiket te zetten. Dat is het lijstje met hoeveel zout, verzadigd vet, suiker en kilocalorieën die er inzitten. De fabrikant is wel verplicht om de ingrediënten op te sommen.

Wijn en andere alcoholische dranken zijn daar altijd al van vrijgesteld, weet Anne-Corine Vlaardingerbroek verantwoordelijk voor etikettering bij het Centraal Bureau voor Levensmiddelenhandel (CBL). Op een fles drank moet alleen staan hoeveel alcohol erin zit en waar de drank vandaan komt. En in het geval van wijn ook of er sulfiet in zit en of de wijn is ‘geklaard’ met eiwitten. Verder niks.

Die uitzondering blijft als in 2014 een nieuwe Europese wet van kracht wordt. Dan moet verplicht altijd de energiewaarde op een etiket staan.

Behalve bij alcohol, dus. Het CBL, het Productschap Wijn en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zeggen niet te weten waarom dat is.

Wim van Dalen van Stichting Alcoholpreventie weet het wel. „Dat komt door constante effectieve lobby van de alcoholindustrie in Brussel.”

Van Dalen heeft conceptteksten van de nieuwe wet langs zien komen, waarin het noemen van ingrediënten en energiewaarde wel wordt verplicht. Maar die teksten sneuvelden.

Hoe dat kan? In zuidelijke landen geldt wijn als een landbouwproduct, weet Van Dalen. Die producten hoeven geen etiket, vindt men, „en daar houdt men aan vast”.

Een reden om tegen de ingrediëntenlijst te zijn, is dat consumenten dan een onderscheid maken tussen ‘schone’ dranken als whisky en likeurtjes „met een hoop troep erin”. Dat willen fabrikanten niet, denkt Van Dalen. Die hebben baat bij ondoorzichtigheid. Op veel flessen staat niet eens duidelijk dat er alcohol inzit. „Er staat iets met 20% vol. Ik had een keer een ex-alcoholist aan de deur die een fles kwam inleveren. Hij had per ongeluk alcohol gekocht. Waarom staat dat er niet met grote letters op?”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Carola Houtekamer