Patiënten in dertien ziekenhuizen besmet met VRE-bacterie

Patiënten in dertien ziekenhuizen in Nederland zijn besmet met de resistente VRE-bacterie. Het UMC Utrecht spreekt vandaag van een zich uitbreidende epidemie.

Om hoeveel besmettingen met de ziekenhuisbacterie het precies gaat, is onbekend bij het UMC. De ziekenhuizen sturen monsters naar het UMC van mogelijke bacteriën, maar meldden daar volgens een woordvoerder niet bij hoeveel besmette patiënten zij hebben.

In Utrecht is er sprake van een besmette patiënt. Eerder bleken patiënten in Lelystad, Rotterdam en Nijmegen de bacterie onder de leden te hebben.

Volgens onderzoekers van het UMC is het nog onduidelijk hoe erg een infectie met de bacterie precies is. Gezonde mensen ondervinden er geen gevolgen van. Bij patiënten met een verminderde afweer kan de bacterie echter infecties veroorzaken.

De VRE-bacterie is volgens de wetenschappers een groter wordend probleem, omdat er steeds meer besmettingen zijn in ziekenhuizen met verzwakte patiënten. Een infectie is moeilijk te behandelen, omdat de bacterie niet meer reageert op de reguliere antibiotica. Duurdere antibiotica werken nog wel. Soms overlijden er toch besmette mensen die al ernstig ziek waren. Dan is het volgens wetenschappers moeilijk te bepalen in hoeverre VRE daaraan heeft bijgedragen.

    • Marije Willems