Voeckler wint zijn tweede etappe deze Tour en pakt ook bolletjestrui

Thomas Voeckler bij de finish vandaag in Bagneres de Luchon. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Thomas Voeckler heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Frankrijk gepakt. De Fransman sloeg toe in de koninginnenrit van de Pyreneeën en kwam solo over de finish. Voeckler legde ook beslag op de bolletjestrui. Bradley Wiggins behouddt het geel. Cadel Evans verloor veel tijd en duikelt in het klassement.

Voeckler greep zijn tweede zege van deze Tour de France in de eerste serieuze Pyreneeeënrit van Pau naar Bagneres-de-Luchon, een parcours over 197 kilometer met vier klassieke cols. Chris Anker Sorensen werd knap tweede. In Bagnères de Luchon was zijn achterstand meer dan anderhalve minuut. Voeckler lost Fredrik Kessiakoff af als drager van de bolletjestrui.

Evans kwam binnen op bijna twaalf minuten van winnaar Voeckler (en op bijna vijf minuten van zijn directe concurrenten voor het klassement). Evans zakte naar plek zeven in dat algemeen klassement.

Kopgroep van 38 renners dunt uit tot alleen Voeckler

Direct in het eerste uur van de zestiende etappe volgden de aanvallen elkaar in hoog tempon op. Maar het duurde een tijd voordat een groepje wist weg te kopen. 38 renners wisten uiteindelijk te ontsnappen, daarin ook de Nederlanders Johnny Hoogerland, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk.

Zij speelden echter geen rol van betekenis in de ontknoping van de etappe. Na de Tourmalet reden alleen nog Brice Feillu en Thomas Voeckler voorop. Samen passeerden ze de col de Aspin.

Voeckler sprong weg bij zijn landgenoot en reed alleen naar de top van de Col de Peyresourde. Daarna bleef hij in de afdaling eenvoudig Sørensen, die Feillu inmiddels had ingehaald, voor. Laurens ten Dam finishte uiteindelijk als tiende.

Finish Voeckler in Bagneres-de-Luchon:

Nibali zette tevergeefs aanval op Wiggins in

In de favorietengroep was het Cadel Evans die al vroeg moest lossen. De tourwinnaar van vorig jaar sloot weer aan, maar werd op de Peyresourde opnieuw weggereden.

Daar zette ook Vincenzo Nibali de aanval in op Bradley Wiggins. Zijn adjudant Chris Froome zette daarop aan en reed samen met Wiggins weg bij alle andere favorieten. De twee sloten aan bij Nibali en gedrieën reden ze naar de finish.

In het klassement verandert in de top drie dus niets. Wiggins houdt daar een voorsprong van 2.05 minuten op teammaat Froome, nummer twee in het klassement. Cadel Evans is in het algemeen klassement ingehaald door Jurgen van den Broeck, Haimar Zubeldia en zijn ploeggenoot Tejay van Garderen.

Zestiende etappe: Pau - Bagnères-de-Luchon (197km):
1. Thomas Voeckler in 5u32m02s
2. Chris Anker Sörensen, op 1m40s
3. Gorka Izagirre, op 3m22s
4. Aleksandr Vinokourov, op 3m22s
5. Brice Feillu, op 3m58s

Algemeen klassement na rit 16:
1. Bradley Wiggins in 74u15m32s
2. Chris Froome, op 2m05s
3. Vincenzo Nibali, op 2m23s
4. Jurgen van den Broeck, op 5m46s
5. Haimar Zubeldia, op 7m13s

    • Niels Posthumus