Verwaayen onder druk door strop Alcatel-Lucent

De positie van topman Ben Verwaayen van het Amerikaans-Franse telecombedrijf Alcatel-Lucent staat ter discussie na de waarschuwing dat het concern verlies zal lijden. De aandelenkoers van het bedrijf zakte gisteren met 20 procent nadat het concern zijn winstwaarschuwing bekendmaakte.

Alcatel-Lucent verwacht over het tweede kwartaal een verlies van 40 miljoen euro. Vanmorgen daalde de koers verder met ruim 1 procent.

Verwaayen kreeg in 2008 de opdracht om van de in 2006 gefuseerde telecomondernemingen een winstgevend bedrijf te maken. „Wat we zijn voorganger [de Fransman Serge Tchuruk, red.] kwalijk hebben genomen was de accumulatie van slecht nieuws en het gebrek aan strategie”, zegt de Franse beurshandelaar Sylvain Navarro tegen Dow Jones. „Vandaag hebben we weer een teleurstelling te verwerken.”

Op basis van de huidige orderportefeuille verwacht Alcatel-Lucent dat de tweede helft van dit jaar beter zal zijn dan de eerste zes maanden, maar dat „in het licht van de prestaties tot nu toe en de moeilijke macro-economische omstandigheden” de eerder uitgesproken verwachting voor de operationele marge voor geheel 2012 niet zal worden gehaald.

Drie maanden geleden voorspelde het bedrijf nog een hogere winstmarge ten opzichte van 2011. Vorig jaar werd voor het eerst sinds de fusie tussen het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent, een winst behaald. In het eerste kwartaal rapporteerde Alcatel-Lucent een verlies van 289 miljoen euro bij omzet van 3,2 miljard euro. Het bedrijf rekent over het tweede kwartaal op een operationeel verlies van 40 miljoen euro met een omzet van 3,5 miljard euro – tegen 3,9 miljard euro een jaar eerder. Het verlies wijt het bedrijf aan een „langzamer dan verwachte verbetering van de mix van activiteiten”. Bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal volgende week volgt meer informatie over de verwachtingen voor het gehele jaar.

Ook in november 2011 kwam Alcatel-Lucent met een winstwaarschuwing, waarna er werd gespeculeerd over de positie van Ben Verwaayen, oud-topman van het voormalige staatsbedrijf KPN. Ben Verwaayen is deze zomer een van de gasten in het tv-programma Zomergasten.