In beeld

Uitstervende Przewalski-paarden in Mongolië uitgezet

De dierentuin van het Tsjechische Praag helpt de in het wild tot voor bijna kort uitgestorven Przewalski-paarden terug te brengen naar hun natuurlijk leefomgeving. De Praagse Dierentuin zette begin deze week opnieuw vier paarden uit in een nationaal park in het zuidwesten van Mongolië. De uitzetting van de vier merries is onderdeel van een langer lopend project. Dat is er op gericht het Przewalski-paard te herintroduceren in zijn natuurlijke habitat, de steppe van Centraal-Azië, waarin hij eind jaren zestig uitstierf. In de jaren negentig werden paarden uit Nederland overgebracht naar een ander gebied in Mongolië. Per militair vliegtuig kwamen de vier paarden in Mongolië aan. De eerste paarden, die de reis vorig jaar al aflegden, doen het prima in hun nieuwe thuis. Het Przewalski-paard staat op de lijst van meest bedreigde diersoorten ter wereld, omdat de paarden in het wild (tot de uitzetting van vorig jaar) waren uitgestorven en bovendien nooit met succes zijn getemd. Daardoor is het eveneens bijzonder moeilijk een populatie in een beschermde omgeving in stand te houden. Desondanks fokt de Praagse Dierentuin al Przewalski-paarden sinds haar ontstaan in 1932.
Een dierenarts neemt bloed af van een verdoofde Przewalski-merrie in het dorpje Dolni Dobrejov, vlakbij de stad Tabor in Tsjechië, vlak voor het transport van de paarden naar Mongolië.
Reuters / David W Cerny
Een dierenarts verzorgt een verdoofde Przewalski-merrie bij het acclimatisatie-centrum in Dolni Dobrejov, 100 kilometer ten zuiden van Praag. Een militair vliegtuig vloog de dieren kort hierna naar Mongolië.
AP / Petr David Josek
Een dierenarts voert een laatste controle uit in het Tsjechische Dolni Dobrejov, vlak voordat de dieren op vliegtransport gaan.
AP / Petr David Josek
Medewerkers van de Praagse Dierentuin laden een doos met daarin een Przewalski-paard in een vrachtwagen. De truck zal het dier daarna naar het militaire vliegtveld bij Praag brengen.
AP / Petr David Josek
Het Tsjechische militair vliegtuig dat de vier Przewalski-paarden vervoert, landt op het vliegveld van Bulgan in Mongolië, vanwaar de dieren zullen worden getransporteerd naar het park waar zij zullen worden uitgezet.
Reuters / Petr Josek
Lokale bevolking omringt de drie vrachtwagens die de Przewalksi-paarden naar het zuidwesten van Mongolië vervoeren, naar de stad Bulgan.
Reuters / Petr Josek
Een kudde bedreigde Przewalski-paarden in het Takhin Us Nationale Park. De vier merries zullen hier spoedig tussen rennen.
Reuters / Petr Josek
Een vrachtwagen met daarin een Przewalski-paard op weg naar het Takhin Tal Nationale Park in het zuidwesten van Mongolië.
Reuters / Petr Josek
Rangers legen de containers met daarin de Przewalski-paarden bij aankomst.
Reuters / Petr Josek
De Melkweg is te zien aan de hemel boven het Takhin Tal Nationale Park.
Reuters / Petr Josek
Een kudde Przewalski-paarden galoppeert door het Takhin Us Nationale Park.
Reuters / Petr Josek
Een kudde op de stepper van het Takhin Us National Park in het zuidwesten van Mongolië, de natuurlijke leefomgeving van Przewalski-paarden. Eind jaren zestig stierven de dieren daar echter uit. De Praagse Dierentuin probeert er nu weer een nieuwe populatie op te bouwen.
Reuters / Petr Josek
Twee Przewalski-paarden in een acclimatisatie-gebied in het Takhin Tal National Park in Mongolië.
Reuters / Petr Josek