Uitgelicht

Film

50 First Dates. (Peter Segal, 2004, VS). In komische variant op mengsel van Groundhog Day en Memento heeft Drew Barrymore geen kortetermijngeheugen. Daarom kan Adam Sandler haar elke dag strikken voor een eerste afspraakje. Leuk idee en charmant spel van de acteurs, maar ook met minder leuke grappen. RTL 5, 20.30-22.30u.

The League of Extraordinary Gentlemen. (Stephen Norrington, 2003, VS/Dld/Tsj/GB). Fantasyfilm gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van schrijver Alan Moore (o.a. bekend van Watchmen) en tekenaar Kevin O’Neill. Allan Quatermain (Sean Connery) wordt rond 1900 door het hoofd van de Britse geheime dienst achter een duistere bedreiging van de wereldvrede gestuurd. Hij krijgt daarbij hulp van onder anderen Kapitein Nemo, Dorian Gray en de Onzichtbare Man. Nogal een ongeïnspireerde interpretatie van de strip, die voornamelijk lijkt te steunen op de afdeling special effects. RTL 7, 20.30-22.40u.

Bordertown. (Gregory Nava, 2006, VS). Jennifer Lopez onderzoekt als journaliste het grote aantal (5.000) moorden op en verkrachtingen van Mexicaanse vrouwen in het grensgebied met de Verenigde Staten, sinds 1993. En passant komt de cynische grenspolitiek aan bod met het relaas van jonge vrouwen die voor hongerloontjes werken in de grote Amerikaanse fabrieken (de maquiladoras) die daar in Ciudad Juárez en omstreken werden gebouwd om de Mexicanen in hun eigen land te houden. Ook met Antonio Banderas en Martin Sheen. RTL 8, 22.30-22.40u.

D.O.A. (Annabel Jankel & Rocky Morton, 1988, VS). Thriller waarin universiteitsprofessor Dennis Quaid erachter komt dat hij vergiftigd is en nog maar 24 uur te leven heeft. Geholpen door een studente (een toen nog relatief onbekende Meg Ryan) gaat hij met de tijdsdruk in het achterhoofd wanhopig op zoek naar de dader. Deze remake van de gelijknamige film noir van Rudolph Maté uit 1950, legt wat meer de nadruk op de actie. BBC 1, 00.45-02.15u.

Informatief

Ancient X Files. Wetenschappers en archeologen onderzoeken de waarheid achter mythen en legenden. Vandaag, in Joan of Arc Conspiracy, onderzoeken ze nieuwe aanwijzingen waaruit zou blijken dat Jeanne d’Arc niet op de brandstapel is gestorven. National Geographic Channel, 21.00-22.00u.

Deutschland, deiner Künstler. Eerste deel van een vijfdelige reeks portretten van beroemde Duitsers uit de literatuur, film, muziek en de beeldende kunst. In deze aflevering actrice Hannelore Elsner (1942), die sinds de jaren zestig in diverse televisieseries heeft gespeeld. Haar bekendste tv-rol was in de politieserie Die Kommisarin. ARD, 21.45-22.30u.

Gustav Klimt – Der Geheimnisvolle. Portret van de Oostenrijkse symbolistische schilder Gustav Klimt, naar aanleiding van zijn 150ste geboortedag. Klimt werd door tijdgenoten beschouwd als een in zichzelf gekeerde man die elke publiciteit meed: hij vond dat zijn schilderijen maar voor hem moesten spreken. Klimtkenners Tobias G. Natter, Alfred Weidinger en de Nederlandse kunstenaar Marian Bisanz-Prakken geven hun indrukken van Klimts werk in Wenen. Arte, 21.45-23.05u.

The riots: in their own words. Slot van een tweedelige documentaireserie waarin zowel de relschoppers als politieagenten worden geïnterviewd over de rellen van vorig jaar in Londen en andere Britse steden. Deel twee concentreert zich op de ervaringen van de politie. BBC 2, 22.00-23.00u.

Amusement

Come fly with me. Slotaflevering van een Britse komische serie, een quasidocumentaire over de gang van zaken in en rond een drukke Britse luchthaven. Peter en Judith vertellen over hun laatste FlyLo reis waar ze te maken kregen met voodoo. Ondertussen heeft Tommy een sollicitatiegesprek. Met Matt Lucas, Alice Lowe e.a. Canvas, 22.20-22.50u.

Mad men. Slot van de vierde reeks van deze Amerikaanse dramaserie over de levens van een groep ambitieuze en competitieve mannen en vrouwen, in de Amerikaanse reclamewereld van de jaren 60. Nieuwe kansen dienen zich aan voor Don en Peggy. Afl. 13: Tomorrowland. Ned.2, 22.45-23.35u.

Sport

Studio Sport: Wielrennen Tour de France. Vandaag de zestiende etappe, van Pau naar Bagnères-de-Luchon, over 197 km. Een zware bergetappe met onder meer de Col d’Aubisque (1.709 meter) en de Col du Tourmalet (2.115 meter). Een klassieke Pyreneeënetappe dus. Ned.1, 11.00-17.30u. (Rechtstreeks verslag), Ned.3, 19.30-20.00u. (NOS Tourjournaal).

Golf: The Open. Voorbeschouwing op de 141stee editie van het vier dagen durende Open Championship, dat morgen begint in Lytham St Annes. BBC 2, 00.20-00.50u.