Tips voor een zomer vol regen

Nederland, Tienhoven 24-6-2012. Foto Maarten Hartman. Camping De Koekoek aan de Lek in de Alblasserwaard . Echtpaar in de regen op de camping. Ze wonen in Cabauw, vlakbij aan de overkant van de Lek. Ze zitten op de camping omdat hun dochter tijdelijk in hun huis woont omdat het huis van de dochter verbouwd wordt.
Nederland, Tienhoven 24-6-2012. Foto Maarten Hartman. Camping De Koekoek aan de Lek in de Alblasserwaard . Echtpaar in de regen op de camping. Ze wonen in Cabauw, vlakbij aan de overkant van de Lek. Ze zitten op de camping omdat hun dochter tijdelijk in hun huis woont omdat het huis van de dochter verbouwd wordt.

Er valt genoeg te klagen over het weer. Een warme zomer is het nog niet, maar het geklaag is niet helemaal terecht, meent outdoorverslaggever en -fotograaf Stefan van der Kamp. Door sporten te beoefenen waarbij je toch al nat wordt, door vaker naar zee te gaan en met een flexibele instelling kom je de Nederlandse zomer met een glimlach door.

1 Regen, daar kunnen we tegen

Nat worden. Als je het zeewater ingaat, zul je er aan moeten geloven. Omdat je sowieso nat gaat worden, maakt regen natuurlijk niet meer uit. Het enige waarvoor je nog op buienradar hoeft te kijken, zijn waarschuwingen voor bliksem of te harde wind. Geen onweer of storm? Dan is het weer om te surfen, wakeboarden, suppen, kitesurfen of windsurfen. Geen ervaring? Geen probleem. Er zijn legio scholen bij watersportgebieden waar je een les in je toekomstige favoriete sport kan krijgen. Ook in de regen.

2 Aan zee schijnt de zon

Mensen blijven vaak thuis als het regent. De aanname is vaak dat als het regent in het binnenland het dan aan de kust ook wel slecht weer zal zijn. Fout. Het is geen geheim: aan de kust schijnt de zon vaker. Afgelopen weken zijn er meerdere malen prachtige zonsondergangen geweest aan de kust, voorafgegaan door enkele uren zonneschijn, maar weinig mensen profiteerden daarvan. Ze gaan pas naar zee als de zon in het binnenland schijnt.

3 Flexibele instelling

Voor watersporters is het een vast gegeven. Als het weer wisselt, is het de kunst om de mooie momenten mee te pakken. Een flexibele instelling is een must. Durf ook afspraken naar een buitenlocatie te verzetten als het weer erom vraagt. Waarschijnlijk snakken er meer mensen naar een portie zonnestralen. Natuurlijk zijn sommige afspraken nou eenmaal niet te verzetten. Een bruiloft die in het water valt, is tenslotte nooit zo prettig. Wat je wel kan doen, is achteraf nog een mooi zonnig moment uitkiezen om je jurk nog een keer aan te trekken voor wat mooie foto’s. Zo kan je toch nog een zonnige herinnering overhouden.

    • Stefan van der Kamp