Syrische minister Defensie gedood

De Syrische minister van Defensie is vanmorgen om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag in het gebouw van de Nationale veiligheidsdienst in Al-Rawda in Damascus. Dat heeft de Syrische staatstelevisie meegedeeld. Generaal Daoud Rajha (65), een Grieks-orthodoxe christen, werd vorig jaar als minister van Defensie benoemd.

De aanslag had plaats tijdens een vergadering van ministers en hoge veiligheidsfunctionarissen. President Assads zwager Assef Shawkat is ook gedood, zo bevestigde later de staatstv. Rajha en Shawkat zijn de eerste hoge vertegenwoordigers van het regime die door geweld om het leven zijn gekomen sinds de opstand zestien maanden geleden begon. De dader zou een lijfwacht zijn.

Er zijn de afgelopen maanden verscheidene zware zelfmoordaanslagen gepleegd op zwaar bewaakte gebouwen van inlichtingendiensten en het leger in Damascus en Aleppo. Daarbij zijn honderden mensen om het leven gekomen. Het regime van president Assad geeft daarvan het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda de schuld. Maar oppositiepartijen zeggen dat de autoriteiten al dan niet in samenwerking met terroristen de aanslagen zelf orkestreert. Doel zou zijn om oppositie en rebellen met Al-Qaeda te associëren en zo zelf sympathie van het Westen te wekken.

Een hoge overloper, de voormalige ambassadeur in Irak Nawaf Fares, zei de afgelopen dagen in interviews met internationale media dat het regime „alle” aanslagen zelf had georganiseerd. Hij gaf geen bewijs, maar stelde dat nooit veiligheidsfunctionarissen maar alleen voorbijgangers om het leven komen. Of dat tot dusverre inderdaad het geval was, is onduidelijk, maar sinds vandaag gaat zijn theorie in elk geval niet meer op.

In zuidelijke wijken van de hoofdstad wordt sinds enkele dagen gevochten tussen rebellen en het regeringsleger. Het is niet duidelijk of de rebellen verder oprukken.

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt later vandaag gestemd over een resolutie over Syrië. Gisteren heerste er nog grote verdeeldheid in de raad en een nieuw veto van Rusland en China werd waarschijnlijk geacht. Het Westen wil sancties tegen het Syrische regime maar daarvan willen Rusland en China nog steeds niet weten.