Leger beschiet Damascus vanuit bergen - ‘Assad verliest controle’

Televisiebeelden van Syrische legertroepen in gevecht met rebellen in de straten van de wijk Al-Midan in Damascus. Foto AP / SANA via AP video

Het Syrische leger beschiet vanuit de omringende bergen verschillende wijken in Damascus. Het zou gaan om de districten Mezze en Mouadamiya. Daar zouden rebellen actief zijn. Ondertussen zeggen de Verenigde Staten dat president Bashar Assad de controle over zijn land aan het verliezen is.

Vanmorgen zouden al honderden inwoners halsoverkop de wijken in Damascus zijn ontvlucht uit angst voor de oplaaiende gevechten. Zij waren bang voor extra hevige beschietingen van hun districten na de aanslag op hooggeplaatste leden van het Assadregime eerder vandaag. Daarbij vielen drie doden, onder wie de zwager van de president, Assef Shawkat.

Verschil in aanpak Syrië tussen Rusland en VS blijft bestaan

De opmerking van de Verenigde Staten, dat Assad de controle over zijn land aan het verliezen is, moet vooral worden gezien in het licht van de onderhandelingen met Rusland over een plan om een algehele burgeroorlog in Syrië te voorkomen.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei vandaag, nadat president Barack Obama met de Russische president Vladimir Poetin had gebeld:

“De tijd raakt op. We moeten nu gezamenlijk actie ondernemen om de overgang te bewerkstelligen die het Syrische volk verdient.”

Verdere informatie over het telefoongesprek tussen Poetin en Obama maakte de Amerikaanse woordvoerder niet bekend. Rusland houdt tot nu toe in de VN-Veiligheidsraad steeds resoluties tegen die het regime van de president Assad veroordelen en het eventueel mogelijk maken militair in te grijpen in het land.

Rusland verklaarde na het telefoongesprek dat de Russische visie op de aanpak van de problemen in Syrië nog altijd sterk verschilt van die van de Amerikanen.

Amerikaanse minister van Defensie: situatie Syrië loopt uit de hand

Rosenthal: Assad zal opstappen

Toch is de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal er vast van overtuigd dat Assad op termijn zal opstappen. Het is volgens hem niet de vraag óf de Syrische president zijn post uiteindelijk opgeeft, maar wanneer. Dat liet Rosenthal vanavond weten.

Rosenthal wijst, naast de aanslag van vanochtend, onder meer op de toenemende strijd in het machtscentrum van het regime, de Syrische hoofdstad Damascus. Hij zegt:

“Het zijn allemaal tekenen van afbrokkelende macht.”

Ondertussen baren de ontwikkelingen in Syrië Rosenthal wel grote zorgen, zegt hij.

“De toename van geweld en de inzet van steeds zwaardere middelen door het Syrische leger onderstrepen de noodzaak op de kortst mogelijke termijn een politieke oplossing te vinden voor een nieuw Syrië. Het is dringend nodig dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eensgezind een resolutie aanneemt die het Syrische regime ertoe brengt het geweld tegen zijn bevolking te staken.”

De Veiligheidsraad heeft de stemming over een nieuwe resolutie echter uitgesteld tot morgen. Syrië-gezant Kofi Annan had op het uitstel aangedrongen om de verschillende lidstaten de tijd te gunnen overeenstemming te bereiken over de bepalingen van de resolutie.

Het belangrijkste struikelblok is de eis van het Westen dat nieuwe sancties onder Artikel 7 van het Handvest van de Verenigde Naties met militair ingrijpen worden gehandhaafd. Rusland is hier fel op tegen.

Demonstranten proberen Syrische ambassade in Kairo te bestormen

In Kairo probeerden demonstranten in de tussentijd de Syrische ambassade te bestormen. Zij wilden de groengestreepte vlag van de Syrische rebellen hijsen op het gebouw. Egyptische veiligheidstroepen gebruikten traangas om een menigte van enkele honderden bestormers tegen te houden. Veertien mensen zouden zijn opgepakt.

In januari demonstreerden activisten bij de Syrische ambassade. Op een gegeven moment werd het gebouw bestormd en werden de Syrische vlag naar beneden gehaald en de portretten van de Syrische president Bashar Assad van de muren getrokken. Bij een ander incident werd bij de ambassade brand gesticht.

In Kairo wonen veel Syrische oppositieleiders. Een aantal van hen heeft tenten opgezet op het Tahrirplein, het epicentrum van de Egyptische opstand tijdens de Arabische Lente.

    • Niels Posthumus