Syrië zweert wraak na dodelijke aanslag

Bij de zelfmoordaanslag vandaag kwam de Syrische minister van Defensie Nabil Dawood Rajha (links) en de zwager van Assad, Assef Shawkat, om het leven. Foto AP / Reuters

“Elke hand die het de nationale veiligheid schaadt zal worden afgehakt.” Dat is de reactie van het Syrische regime op de zelfmoordaanslag van vandaag, waarbij onder anderen een zwager van president Assad om het leven kwam.

In een verklaring, die werd voorgelezen op de Syrische staatstelevisie, zweert het regime wraak.

“De strijdkrachten zijn vastbesloten om een einde te maken aan de activiteiten van bendes en criminelen en zullen hen achtervolgen waar ze ook gaan. Wie denkt druk uit te voeren op Syria door zich te richten op commandanten heeft het mis.”

Nieuwe minister al benoemd

Bij een zelfmoordaanslag op een gebouw van de Syrische veiligheidsdiensten kwamen vandaag onder anderen een zwager van president Assad en de minister van Defensie om het leven. Onder de gewonden is onder anderen de minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Shaar.

De staatstelevisie meldt dat de Syrische regering gelijk Fahad Jassim Al-Freij als nieuwe minister van Defensie heeft benoemd.

Nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor aanslag

Het is nog onduidelijk wie er precies achter de aanslag zit. De aanslag werd vermoedelijk gepleegd door een lijfwacht van het regime. Zowel de Islamitische organisatie Liwa Al-Islam als het Vrije Syrische Leger hebben verantwoordelijkheid geclaimd. Een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger zei tegen persbureau Reuters dat de aanslag “de vulkaan is waar we het over hadden”.

Hague en Merkel willen snel akkoord over VN-resolutie

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague toont de aanslag aan dat de Verenigde Naties zich sterk moeten maken voor een einde aan het conflict. Volgens hem is het duidelijk dat de situatie snel verslechtert en wordt Syrië bedreigd door chaos en ineenstorting.

De Duitse bondskanselier Merkel sprak in Berlijn soortgelijke bewoordingen.

“Dit laat zien dat het tijd is om te volgende VN-resolutie te ratificeren. Mijn pleidooi voor alle leden van de Verenigde Naties is om het eens te worden over een gezamenlijke resolutie.”

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt later vandaag gestemd over een resolutie over Syrië. Gisteren heerste er nog grote verdeeldheid in de raad en een nieuw veto van Rusland en China werd waarschijnlijk geacht. Het Westen wil sancties tegen het Syrische regime maar daarvan willen Rusland en China nog steeds niet weten.

    • Lex Boon