Stopzetten leningen aan Grieken dreigt

Het geduld van eurolanden met Griekenland raakt op. Als de Grieken niet vóór september alle achterstallige hervormingen en bezuinigingen doorvoeren, zijn „zeven tot acht” landen bereid de leningen stop te zetten. Dit hebben bronnen tegen deze krant gezegd.

Nederland en Finland zijn het hardst. Ook in Duitsland, Estland, Oostenrijk, Luxemburg en Slowakije gaan stemmen op Griekenland niet weer het voordeel van de twijfel te geven. Deze sentimenten leven vooral op ministeries van Financiën. Centrale banken zijn minder radicaal uit bezorgdheid over geopolitieke consequenties van een ‘grexit’.

Athene kreeg in maart 130 miljard euro aan leningen van eurolanden, IMF en de Europese Centrale Bank in ruil voor bezuinigingen en hervormingen. In 2010 leende het land al 109 miljard. Door de verkiezingen is Griekenland ernstig achterop geraakt. „Het programma is compleet van de rails”, zegt een Europese functionaris. „Bezuinigingen, privatiseringen, het is hopeloos.”

In juni werd gesuggereerd dat ‘Athene’ uitstel kon krijgen. Dat hoor je niet meer. Als minister van Financiën Stournaras niet vóór september 11,7 miljard aan besparingen vindt, klinkt het nu, draaien eurolanden de kraan dicht. Leider Venizelos van de coalitiepartij Pasok noemde de bezuinigingen die Stournaras wil doorvoeren gisteren onhaalbaar.

Inspecteurs van de ECB, het IMF en de Europese Commissie gaan volgende week terug naar Athene. Voor 12 september kunnen zij niets besluiten. Dan worden in Nederland verkiezingen gehouden en doet het Duitse Constitutionele Hof uitspraak over noodfonds ESM. Van die twee gebeurtenissen noemen betrokkenen de Nederlandse situatie als de meest zorgwekkende. Eén bron zegt: „Nederland is overal tegen. Nederland gijzelt de eurozone.”

    • Caroline de Gruyter