'Somalische regering beschermt piraten'

Piratenleiders worden beschermd door hoge functionarissen in de Somalische regering. President Sheikh Sharif zelf heeft voorkomen dat de leider van een beruchte piratenbende werd opgepakt door hem een diplomatiek paspoort te geven. Dat staat in een gisteren uitgelekt rapport van VN-deskundigen aan de VN-Veiligheidsraad.

De door de VN gesteunde interim-regering van Somalië wordt in het rapport ook beschuldigd van omvangrijke corruptie. Zo’n 70 procent van haar begroting, vrijwel volledig gevoed door van buitenlandse donoren, is vermist. De Somalische premier noemt de corruptieaantijgingen „aantoonbaar onjuist” .

„De systematische toe-eigening, verduistering en ronduit diefstal van publieke middelen zijn in wezen een regeringssysteem geworden”, aldus het rapport. „In deze regering wordt niets gedaan zonder dat iemand de vraag stelt: ‘wat hou ik eraan over?’, zegt een hoge regeringfunctionaris in het rapport. Het mandaat van de machteloze overgangsregering loopt volgende maand af, waarna ze de macht moet overdragen aan een gekozen president. Dat werd in februari besloten op een internationale conferentie over Somalië in Londen.

Piratenleider Mohamed Abdi Hassan, alias Afweyne, toonde het diplomatieke paspoort in april aan de Maleisische autoriteiten toen hij daar op bezoek was. De Somalische president zegt in het rapport dat het verstrekken van het reisdocument een van de manieren is om Afweyne aan te sporen zijn netwerk te ontmantelen.

Het aantal geslaagde kapingen door Somalische piraten neemt gestaag af, deels door de aanwezigheid van buitenlandse marineschepen, onder andere uit Nederland. Bendes leggen zich steeds meer toe op ontvoeringen van buitenlandse toeristen en hulpmedewerkers in Noord-Kenia en Somalië. (BBC, Reuters)