Opinie

    • Derk Walters

Schleck at naast Mart

Rondemiss Myrthe van den Heuvel geeft in Tour du Jour deskundig commentaar: „De plaspil wordt via de mond ingenomen.”
Rondemiss Myrthe van den Heuvel geeft in Tour du Jour deskundig commentaar: „De plaspil wordt via de mond ingenomen.”

Op rustdagen in de Tour de France moet je altijd even opletten. Sinds jaar en dag brengt de Union Cycliste Internationale juist tijdens deze adempauzes naar buiten of ze renners heeft betrapt op doping. Gisteren was de zondaar niet zomaar iemand: Fränk Schleck, de Luxemburgse renner van het team RadioShack, werd vorig jaar derde in de Tour. Menig commentator ging de afgelopen weken ervan uit dat de toprenners tegenwoordig geen verboden middelen meer nuttigen.

Het nieuws over Schleck kwam naar buiten om kwart voor negen ’s avonds. Vive le Vélo, een wielerprogramma op de Vlaamse zender Eén, begon zo’n drie kwartier erna. Helaas hadden de Vlamingen niet voldoende tijd gehad om meer te weten te komen. Verslaggever Lieven Van Gils was iets te laat bij het hotel van RadioShack en werd buiten de poorten gehouden.

Daarom interviewde Van Gils een Nederlander die wel binnen was geweest: redacteur Martijn Hendriks van de NOS. Stomtoevallig verbleven de medewerkers van De Avondetappe, het napraatprogramma van de Nederlandse publieke omroep, in hetzelfde hotel als RadioShack. Vive le vélo bracht verder weinig informatie over het verboden middel van Schleck. Veel tijd werd besteed aan Odiel Defraeye, die precies honderd jaar geleden als eerste Belg de Tour won.

Goed, De Avondetappe had dus reporter’s luck, zoals presentator Twan Huys van Nieuwsuur opmerkte. Wat leverde dit op? In elk geval wat nieuwtjes van binnenuit. Presentator Mart Smeets en zijn medewerkers hadden gisteravond gegeten in dezelfde zaal als Schleck. Tussen twee gangen door had de Luxemburger de ruimte verlaten, om niet meer terug te komen. Verder: beelden van gearriveerde politieauto’s en een interview met de persvoorlichter van RadioShack, eerder dan de andere journalisten.

Smeets belde in zijn uitzending met arts en dopingdeskundige Harm Kuipers. Die wist te melden dat het gebruik van een vochtafdrijvend middel, waarvan Schleck wordt verdacht, heel dom is. Het verslechtert de prestaties.

Opvallend genoeg deed Tour du Jour van RTL 4, uitgezonden vanuit Naaldwijk, nauwelijks onder voor de disgenoten van de dopingzondaar. Dit was volledig te danken aan Danny Nelissen. Deze oud-renner en wielercommentator koketteert soms op hinderlijke wijze met zijn kennis, maar – eerlijk is eerlijk – gisteren vertelde hij de kijker precies wat er te vertellen was. Nelissen wist om welk middel het gaat, wat dat middel doet en hoe Schleck eerder al in verband werd gebracht met doping.

De conclusie van de rondemiss van de dag in Tour du Jour, die een medische opleiding heeft gevolgd, luidde: „Ik vind hem verdacht.”

Derk Walters vervangt deze week Hans Beerekamp.

    • Derk Walters