Ruim 900 uitvallers op Vierdaagse - tweede dag traditioneel de zwaarste

Wandelaars aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. Beeld Mysports.tv

Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 908 wandelaars uitgevallen. Op de traditioneel zwaarste dag wisten 39.405 andere deelnemers wél de eindstreep te halen. Acht deelnemers werden door de organisatie gediskwalificeerd omdat ze zich niet aan de regels hielden.

Een woordvoerder van de Vierdaagse zei vandaag tegen persbureau Novum:

“Op de tweede wandeldag ontmoeten veel lopers de man met de hamer, weten wij uit ervaring.”

Ook deelnemers die op de eerste dag slechts ternauwernood de eindstreep halen, haken traditioneel vlak voor de tweede dag af. Het aantal afvallers lag dit jaar iets hoger dan de 868 deelnemers die vorig jaar opgaven op dag twee.

Vanwege de vele buien die voor de derde dag van het wandelevenement zijn voorspeld, adviseert de organisatie morgen een ventilerende poncho te dragen. Omdat ook de wind behoorlijk kan opsteken wordt verder gewaarschuwd voor onderkoeling. Met name op rustplaatsen moet daarvoor worden gewaakt.

Rode Kruis had het vandaag ‘loeidruk’

De organisatie besloot acht wandelaars te diskwalificeren. Zes wandelaars hielden zich niet aan de regels door een korter parcours af te leggen, twee militairen speelden vals door met een te lichte bepakking te lopen.

Ook medewerkers van het Rode Kruis hadden het de tweede dag “loeidruk” met alle behandelingen, laat een woordvoerder weten. Het aantal deelnemers dat zich liet behandelen voor blaren was met 636 op de tweede dag bijna twee keer hoger dan op de eerste dag.

Het aantal behandelingen door artsen liep met 148 flink op, net als het aantal massages, dat verdubbelde ten opzichte van gisteren.

Vrouw gewond - ‘berichten over gespannen touw kloppen niet’

Een vrouw liep verwondingen op aan haar knie en elders op haar lichaam na een val. Berichten dat een over het parcours gespannen touw de val heeft veroorzaakt lijken niet te kloppen, zegt een woordvoerder van de Vierdaagse.

“We hebben geen touw of gespannen koord gevonden.”

De vrouw deed mee aan de afstand van vijftig kilometer. Ze viel rond 05.00 uur, toen ze ongeveer vijf kilometer had gelopen, in de buitenwijken van Nijmegen.

“We betreuren het ten zeerste dat ze gewond is geraakt, helemaal als toch er een touw gespannen blijkt te zijn geweest.”

    • Niels Posthumus