‘Relatief seculiere’ alliantie winnaar van parlementsverkiezingen Libië

Mahmoud Jibril, leider van de Alliantie van Nationale Krachten.
Mahmoud Jibril, leider van de Alliantie van Nationale Krachten. Foto Reuters / Zohra Bensemra

De eerste parlementsverkiezingen in bijna vijftig jaar in Libië zijn gewonnen door de relatief seculiere Alliantie van Nationale Krachten van Mahmoud Jibril, die de eerste maanden na de val van het bewind van Moammar Gaddafi premier was. Zijn alliantie kreeg 39 zetels. De partij van de Moslimbroederschap eindigde op plaats twee met zeventien zetels.

Dat heeft de kiescommissie gisteren bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De eerste uitslagen vorige week wezen al op een overwinning voor de Alliantie van Nationale Krachten.

Hoewel de Arabische lente in Libië niet goed heeft uitgepakt voor de conservatieve moslims - die in Egypte en Tunesië met de winst aan de haal gingen - is de uiteindelijke signatuur van het Libische parlement nog niet duidelijk. NRC-redacteur Carolien Roelants legt uit:

“Deze uitslag gaat om een deel van de beschikbare zetels: de 80 zetels voor politieke partijen. Daarnaast zijn er nog 120 zetels toebedeeld aan onafhankelijke kandidaten. Die namen zijn ook bekendgemaakt, maar niemand weet waar die individuen precies voor staan. De komende tijd moet blijken welke richting het opgaat. De partijen zullen proberen zoveel mogelijk individuele kandidaten achter zich te krijgen die hun huid zo duur mogelijk zullen willen verkopen. Wat dat betreft heeft Libie nu te maken met een mand vol kikkers en zal het lastig worden om een consequent beleid te voeren.”

De alliantie van Nationale Krachten, waarin tientallen politieke partijen en organisaties zijn opgenomen, is relatief seculier. Roelants:

“Als het over de alliantie van Jibril gaat wordt er vaak gesproken over de liberalen, maar dat betekent in dit geval eigenlijk alleen niet-fundamentalistisch. Libië is een zeer religieus en conservatief land en zal dat ook met de alliantie van Jibril blijven.”

De verkiezingen waren een grote stap voor Libië dat 42 jaar zuchtte onder het bewind van wijlen Moammar Gaddafi. Het betekent ook het eind van de Nationale Overgangsraad (NTC) die met wisselend succes het land bestuurde nadat Gadhafi uit de macht was gezet. Het parlement gaat nu een nieuwe regering vormen die de NTC moet vervangen.

    • Lex Boon