Raad van State: illegale Somaliërs niet uitzetten of in bewaring stellen

Demissionair minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) mag Somaliërs zonder verblijfsvergunning voorlopig niet uitzetten. Ook mogen ze niet in vreemdelingenbewaring worden gesteld. Dat heeft de Raad van State gisteren bepaald. Volgens de rechter is er momenteel geen zicht op „een redelijke termijn” waarbinnen uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen worden uitgezet naar Somalië. Dat is de voorwaarde om iemand zonder papieren in vreemdelingenbewaring te zetten.

De Raad bevestigt hiermee een uitspraak van de rechtbank in Zwolle, waartegen Leers beroep had aangetekend. Tegen de uitspraak van de Raad is geen beroep mogelijk.

De Raad stelt dat het onmogelijk is om via de hoofdstad Mogadishu door te reizen naar Zuid- en Centraal-Somalië. Leers had ook al aangegeven dat iemand ‘louter door zijn aanwezigheid’ in Mogadishu het risico loopt slachtoffer te worden van ‘willekeurig geweld’ vanwege het gewapende conflict daar. Maar anders dan Leers stelde, is uitzetting niet alleen onmogelijk voor hen die zich in Mogadishu willen vestigen, maar ook voor vluchtelingen op doorreis. NRC