Ongelukje of aanslag op voedsel van ‘veilige’ vliegtuigcateraar?

Op vluchten van Schiphol naar de VS zijn naaldjes in broodjes gevonden. Pijnlijk, voor de gewonde reiziger en cateraar. FBI en marechaussee doen onderzoek.

Een van de broodjes waarin een naald werd gevonden.
Een van de broodjes waarin een naald werd gevonden. ABC News

Het was niet alleen pijnlijk voor de passagier van Delta Airlines, die ineens een stekende pijn voelde toen hij in zijn broodje kalkoen hapte. Het was ook een blamage voor het cateringbedrijf Gate Gourmet, dat zich juist laat voorstaan op de veiligheid van zijn vliegtuigmaaltijden.

Afgelopen weekend raakte een passagier lichtgewond toen hij op een vlucht van Amsterdam naar Minneapolis in een naald beet die verstopt zat in zijn broodje. Op vier verschillende vluchten naar de VS werden in totaal zes naalden aangetroffen, zo liet Delta Airlines weten. Zowel de FBI als de Nederlandse marechaussee zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Het is een beschamend incident voor een van de grootste en naar eigen zeggen veiligste luchtvaartcateraars in de wereld. De Gate Group verzorgt niet alleen catering, maar levert ook diensten rond beveiliging en screening – vooral rond vliegtuigmaaltijden. Gate Safe werd opgericht na de aanslagen van september 2001 en werkt volgens voorschriften van het Department of Homeland Security. „De professionele en getrainde leden van het Gate Safe-team monitoren alle aspecten van het cateringproces”, zo meldt Gate Gourmet op zijn website: „hierdoor wordt een veilige keten van toezicht gegarandeerd, op de samenstelling, het laden en de levering aan het vliegtuig.”

Afgelopen zondag ging er echter iets goed mis. „Best lekker”, dacht passagier Jim Tonjes nog bij de eerste hap van zijn broodje. „Pas bij de tweede hap was ik de klos”, zei de passagier tegen het Amerikaanse persbureau AP. Vlak nadat hij het boordpersoneel had gewaarschuwd, vond een tweede passagier een naald in zijn broodje. Na de landing werd Tonjes urenlang ondervraagd door de FBI. Inmiddels slikt hij infectieremmers, om besmetting met hepatitis of hiv tegen te gaan.

Volgens Gate Gourmet is inmiddels vastgesteld dat het gaat om gewone textielnaalden. Volgens een woordvoerder waren de broodjes afkomstig van de Amsterdamse vestiging van Gate Gourmet. Het bedrijf zegt niet te zijn geïnformeerd over de vorderingen van het onderzoek. Een woordvoerder van de marechaussee zei eerder „geen enkele indicatie” te hebben dat het gaat om een terroristische aanslag.

Gate Gourmet ontstond in 1992 vanuit Swiss Air. Door de overname van de cateringbedrijven van luchtvaartmaatschappijen als SAS en British Airways groeide het uit tot een van de grootste luchtvaartcateraars ter wereld. Gate Gourmet serveert 250 miljoen maaltijden per jaar en heeft vestigingen op vijf continenten. Vorig jaar draaide de Gate Group een omzet van 2,6 miljard euro. In een persbericht laat het bedrijf weten dat het een intern onderzoek is begonnen naar de affaire. „We blijven geloven in onze kwaliteitscontrole”, schrijft het bedrijf.

    • Steven Derix