'Onderzoek naar racistisch motief dood Almeloër'

De Turkse gemeenschap in Almelo eist een breder onderzoek naar de dood van de 64-jarige Aziz Kara. Kara overleed op 4 juli aan verwondingen die hij opliep bij een vechtpartij met zijn Nederlandse achterburen.

De organisatoren van een stille tocht voor Kara, die vanavond wordt gehouden, denken dat racistische motieven mogelijk een rol hebben gespeeld bij zijn dood. Ze schrijven dat er een onderzoek zou moeten komen naar „de maatschappelijke achtergronden waartegen dit heeft kunnen gebeuren”, iets dat verder zou gaan dan een politieonderzoek naar strafbare feiten.

Kara raakte zaterdag 23 juni samen met zijn 36-jarige zoon verwikkeld in een ruzie met hun achterburen. Het boterde al jaren niet tussen de twee families, zegt Rob Oude Breuil, advocaat van de familie Kara. Op de dag van de fatale ruzie zou de 36-jarige zoon zijn auto vlak bij het huis van de Nederlanders hebben geparkeerd, waarop de 59-jarige bewoonster naar buiten kwam en de man aansprak. Ze had het idee dat hij de familie zo in de gaten wilde houden. Vervolgens zouden haar man van 61 en zoon van 23 naar buiten zijn gekomen en zich ermee hebben bemoeid. Er zou over en weer zijn geslagen en geduwd. Ook Aziz Kara raakte bij de ruzie betrokken. Hij zou na een paar klappen op de grond zijn gevallen.

De ruzie heeft voor veel media-aandacht gezorgd, vooral door de voornamen van het Nederlandse stel: Henk en Ingrid.

Volgens de advocaat van de familie Kara „zitten er aanwijzingen in het politiedossier waaruit blijkt dat de Nederlandse familie tegen andere buren heeft gezegd dat ze een hekel heeft aan Turken”. Overigens is de familie Kara niet gelukkig met de suggestie dat het politieonderzoek niet onafhankelijk genoeg zou zijn, zegt de advocaat. „Bij de familie leeft die twijfel niet.” Het verzoek om een onafhankelijk onderzoek wordt gesteund door zeven Turkse belangenorganisaties.

De burgemeester van Almelo zegt het strafrechtelijk onderzoek te willen afwachten. Dat is een onafhankelijk onderzoek, benadrukt ze. De politie verrichte na de ruzie vier arrestaties. Op dit moment zitten de Nederlandse man en zijn zoon nog vast.