Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Niet bewegen is net zo dodelijk als roken

Er bestaat een wondermedicijn en het heet bewegen. Dat schrijven epidemiologen vandaag in The Lancet. Het medisch-wetenschappelijke tijdschrift pakt uit met een themanummer over bewegen, om nogmaals te onderstrepen hoe belangrijk het is om genoeg te sporten en bewegen, met de aanstaande Olympische Spelen als aanleiding. De opvallendste conclusie: wereldwijd sterven er ongeveer evenveel mensen

Niet bewegen veroorzaakt bijna net zoveel doden als roken. Foto sxc.hu
Niet bewegen veroorzaakt bijna net zoveel doden als roken. Foto sxc.hu Niet bewegen veroorzaakt bijna net zoveel doden als roken. Foto sxc.hu

Er bestaat een wondermedicijn en het heet bewegen. Dat schrijven epidemiologen vandaag in The Lancet.

Het medisch-wetenschappelijke tijdschrift pakt uit met een themanummer over bewegen, om nogmaals te onderstrepen hoe belangrijk het is om genoeg te sporten en bewegen, met de aanstaande Olympische Spelen als aanleiding. De opvallendste conclusie: wereldwijd sterven er ongeveer evenveel mensen door een gebrek aan beweging (5,3 miljoen) als door roken (5,1 miljoen).

De onderzoekers baseren die conclusie op enquêtes die de wereldgezondheidsorganisatie WHO afnam en epidemiologische studies. Zij vergeleken per land het voorkomen van ziekten als darmkanker, suikerziekte en hart- en vaatziekten met de zelfgerapporteerde mate van fysieke inspanning.

Volgens de onderzoekers zouden er in 2008 121.000 minder Europeanen aan hartinfarcten zijn gestorven als iedereen de bewegingsrichtlijnen van de WHO had gevolgd. De meeste gezondheidswinst valt te behalen in notoir obese landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in landen als Saoedi-Arabië en Brazilië.

Een kaartje uit het artikel van The Lancet, met daarop de verwachte langere levensduur per land als iedereen zich aan de WHO-adviezen zou houden.

Een kaartje uit het artikel van The Lancet, met daarop de verwachte langere levensduur per land als iedereen zich aan de WHO-adviezen zou houden.Een kaartje uit het artikel van The Lancet, met daarop de verwachte langere levensduur per land als iedereen zich aan de WHO-adviezen zou houden.

Als alle Nederlanders genoeg zouden bewegen, zou de gemiddelde levensverwachting in ons land met ongeveer vier maanden stijgen. Dat lijkt misschien weinig, maar de individuele winst kan veel hoger uitvallen, bezweren de onderzoekers.