Neckermann vraagt uitstel van betaling aan

Het Duitse postorderbedrijf Neckermann heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Het Duitse postorderbedrijf Neckermann heeft uitstel van betaling aangevraagd bij een rechtbank in Frankfurt, meldt persbureau AP. Het bedrijf kan eigenaar Sun Capital niet overtuigen dat de reorganisatieplannen genoeg zijn voor een gezond bedrijf.

Neckermann bereikte eerder vandaag een overeenkomst (persbericht in pdf) met vertegenwoordigers van de werknemers en vakbonden die ‘beperkte’ uitbetalingen en andere hulp voor ontslagen werknemers zou inhouden. Maar Sun Capital besloot dat het resultaat niet toereikend was en weigerde verdere financiering te verlenen. Sun Capital zei alle opties om het bedrijf te redden te onderzoeken, maar, zo staat in het persbericht, een uitstel van betaling bleek ‘onvermijdelijk’.

Een rechter moet bepalen of Neckermann ook daadwerkelijk failliet verklaard wordt.

Faillissement gisteren op laatste moment afgewend

Gisteren schreef NRC Handelsblad dat een faillissement op het laatste moment was afgewend. De directie, de ondernemingsraad en de vakbonden gingen gisteren opnieuw om de tafel zitten om te onderhandelen over een ingrijpende reorganisatie:

“De gesprekken waren vorige week vastgelopen op de weigering van de eigenaar van het bedrijf, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, om mee te werken aan een afvloeiingsregeling voor werknemers voor wie geen plaats meer zou zijn in een afgeslankt Neckermann. [...] Sun Capital was weliswaar bereid 25 miljoen euro in de redding van Neckermann te steken, maar wilde niet met extra geld over de brug komen voor een sociaal plan. Daarop staakte de Duitse dienstenbond Verdi vorige week het overleg. Afgelopen weekeinde deed de directie nieuwe voorstellen op basis waarvan het overleg [eer]gisteren werd hervat.”

Bij de reorganisatie zouden in Duitsland 1380 en in de Benelux 150 banen worden geschrapt. Bij het postorderbedrijf – 871 miljoen euro omzet in 2010 – werken in Europa 3300 mensen, van wie 2400 in Duitsland en 490 in de Benelux.

Neckermann lijdt onder opkomende internethandelaren

Neckermann heeft volgens NRC Handelsblad de afgelopen jaren te lijden gehad van opkomende internethandelaren die werken zonder catalogussen, die relatief duur en tijdrovend zijn om te maken en te verspreiden. Bovendien zou het zelf bij de overschakeling op onlinehandel kostbare steken hebben laten vallen.

Het postorderbedrijf werd in 1950 opgericht door textielhandelaar Josef Neckermann. Hij bracht de onderneming, waar in de hoogtijdagen meer dan 20.000 mensen werkten, in 1963 naar de beurs. In 1977 stond Neckermann voor het eerst voor een bankroet. Redding kwam toen van het Duitse winkelketenconcern Karstadt. Bij die gelegenheid verdween oprichter Neckermann van het toneel. Begin jaren tachtig werd het reisbureau afgestoten aan de organisatie die nu opereert onder de naam Thomas Cook. Sinds 2007 is de postordertak in handen van Sun Capital.

    • Judith Laanen