Meest gezochte nazi ter wereld gearresteerd in Boedapest

Verslaggevers van de Britse boulevardkrant The Sun spoorden Laszlo Csatary op. Beeld thesun.co.uk

De 97-jarige Laszlo Csatary, aangeduid als meest gezochte nazi-oorlogsmisdadiger ter wereld, is in de Hongaarse hoofdstad Boedapest gearresteerd. Hij is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden.

Het Britse dagblad The Sun schreef afgelopen weekend al dat Csatary was “geïdentificeerd en teruggevonden” in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De informatie werd doorgespeeld aan de Hongaarse justitie.

Csatary was politiechef in Kosice, indertijd in Hongarije, nu in Slowakije. Het Simon Wiesenthalcentrum houdt hem medeverantwoordelijk voor de dood van 16.000 joden die zijn vermoord of gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz.

Hij had zich onder een nieuwe identiteit als kunsthandelaar in Canada gevestigd, maar nadat hij in 1997 was ontmaskerd was hem zijn staatsburgerschap ontnomen. De Canadese autoriteiten startten een onderzoek, maar Csatary wist te vluchten en leek vijftien jaar lang van de aardbodem te zijn verdwenen.

Volgens de Hongaarse aanklagers in Csatary voor zijn leeftijd in goede fysieke en mentale conditie.