Mattel verdient meer met verkoop Barbies

Fed-voorzitter Ben Bernanke is pessimistisch over de economie in Amerika. Toch stegen de koersen door meevallende winstcijfers.

Uitlatingen van de president van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, zorgden gisteren voor teleurgestelde beleggers. Althans, de deceptie zat hem vooral in wat Bernanke niet zei: tijdens zijn toespraak voor het Amerikaanse congres gaf hij geen concrete aanwijzingen dat de Federal Reserve met nieuwe stimuleringsmaatregelen komt om de economie er bovenop te helpen.

Beleggers hadden dat wel verwacht, zeker na de bekendmakingen over de tegenvallende Amerikaanse detailhandel en de sombere prognoses van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) van gisteren.

Bernanke schetste voor het Congres een mistroostig beeld van het herstel van de Amerikaanse economie. De werkloosheid blijft voorlopig hoog, zei Bernanke, en de groei van de economie blijft bescheiden.

Het negatieve sentiment op de aandelenmarkten sloeg om toen er beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend werden gemaakt. Met name de cijfers van Coca Cola en Goldman Sachs vielen heel goed bij beleggers.

Bovendien, redeneren beleggers, als Bernanke erkent dat de situatie penibel is, blijft de aankondiging van steunmaatregelen een reële optie. De S&P500-index, een beursgraadmeter waarin de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zijn opgenomen, sloot de handelsdag gisteren af met een winst. De index boekte dit jaar een winst van bijna 9 procent.

Terug naar de kwartaalcijfers. Frisdrankconcern Coca Cola boekte het afgelopen kwartaal een winst van 2,79 miljard dollar (2,3 miljard euro). De winst daalde een fractie ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen die 2,8 miljard dollar bedroeg. Door de hogere grondstofkosten stegen de kosten van het bedrijf met 5 procent, maar dit werd deels opgevangen door de omzetgroei van 4 procent. Hoopgevend voor Coca Cola is dat het concern meer frisdrank verkoopt in opkomende economieën als India, Rusland, China en Brazilië. Dat compenseert de dalende verkopen in Europa (minus 4 procent), die te wijten zijn aan de economische crisis en het slechte weer.

Goldman Sachs boekte in het tweede kwartaal eveneens een lagere winst dan vorig jaar, maar dat was desalniettemin een meevaller: analisten hadden slechtere resultaten verwacht. De nettowinst van Goldman Sachs over de afgelopen drie maanden bedroeg 927 miljoen dollar (754 miljoen euro), tegenover 1,05 miljard dollar in dezelfde periode een jaar geleden.

Vooral de inkomsten bij de zakendivisie daalden flink, als gevolg van een afname van het aantal beursgangen, fusies en overnames. Topman Lloyd Blankfein liet weten dat zijn bank onder druk staat door de aanhoudende Europese schuldencrisis en de niet aflatende zorgen over de wereldeconomie.

De grootste winstdaling werd gerapporteerd door Johnson & Johnson. In het tweede kwartaal boekte het farmacieconcern 49 procent minder winst dan een jaar terug. Die daling wordt met name veroorzaakt door een aantal recente overnames, waaronder de overname van de orthopedische productenfabrikant Synthes Inc. voor 19,7 miljard dollar. Verder had Johnson & Johnson, evenals Coca Cola, last van negatieve wisselkoerseffecten als gevolg van de sterke dollar. De omzet van J&J bleef achter bij de verwachtingen en ook de winstverwachting voor het hele jaar is iets lager dan analisten hadden voorspeld.

Tot slot nog een speciale vermelding voor speelgoedfabrikant Mattel, die gisteren opvallende kwartaalcijfers presenteerde: de winst bedroeg bijna 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel de omzet stabiel bleef op 1,16 miljard dollar, steeg de nettowinst met bijna 16 miljoen dollar tot 96,2 miljoen dollar (78,3 miljoen euro). Hoe dat kan? Mattel heeft zijn productiekosten behoorlijk teruggeschroefd. Goedkopere Barbies, meer winst.

    • Barbara Rijlaarsdam