Luuk de Jong bij Gladbach: 15 mln

De overgang van voetballer Luuk de Jong van FC Twente naar Borussia Mönchengladbach is gisteren rondgekomen. De Bundesligaclub zou 15 miljoen euro betalen voor de aanvaller, een recordbedrag voor zowel FC Twente als de Duitse Traditionsverein. De 21-jarige De Jong tekent in Mönchengladbach, vlak over de grens bij Venlo, een contract voor vijf seizoenen.

Het is de eerste keer dat Borussia, nummer vier in de Bundesliga afgelopen seizoen, meer dan tien miljoen betaalt voor een voetballer. FC Twente heeft nog nooit zoveel geld gekregen voor de transfer van een van zijn spelers.

De Costa Ricaan Bryan Ruiz was tot nog toe de duurste verkoop van FC Twente. De aanvaller ging vorig seizoen voor twaalf miljoen euro naar de Engelse middenmoter Fulham. De jonge vleugelspeler Ola John werd deze zomer voor negen miljoen verkocht aan de Portugese topclub Benfica.

Luuk de Jong, broer van Ajax-aanvoerder Siem de Jong, speelde drie seizoenen voor FC Twente. De doelgerichte aanvaller, die tijdens het Europees kampioenschap in de Oranje-selectie zat maar geen speelminuut kreeg van oud-bondscoach Bert van Marwijk, kwam naar FC Twente van De Graafschap uit Doetinchem, waar ook zijn broer in de jeugd speelde. Met die overgang was destijds bijna een miljoen euro gemoeid.

Luuk de Jong brak afgelopen seizoen door in de eredivisie. Hij maakte 25 competitiedoelpunten voor de voetbalclub uit Enschede en was ook trefzeker in de Europa League. In totaal was Luuk de Jong de afgelopen drie seizoenen goed voor 59 doelpunten in dienst van FC Twente. De kopsterke spits scoorde één keer in zeven interlands voor het Nederlands elftal.

Luc Castaignos wordt genoemd als mogelijke vervanger in de punt van de aanval. De jonge aanvaller van Internazionale komt bij de topclub uit Milaan nauwelijks aan voetballen toe.

Castaignos is afkomstig uit de jeugdopleiding van Feyenoord waar hij ook een seizoen in de hoofdmacht speelde. Castaignos heeft enkele aanbiedingen van andere clubs op zak, maar zijn voorkeur zou uitgaan naar FC Twente.