Kortkolom economie

Miljardenboete dreigt voor Shell in Nigeria

Amsterdam. Shell hangt een boete van vijf miljard dollar boven het hoofd in verband met een olielek op 120 kilometer van de Nigeriaanse kust in december. Zo’n zes miljoen liter olie lekte de zee in tijdens het overpompen van olie in een tanker.

De Nigeriaanse toezichthouder op de olie-industrie wil Shell de boete opleggen omdat er sprake was van ‘ernstig gevaar voor het milieu’, bleek tijdens een hoorzitting van het Nigeriaanse parlement. Het parlement moet nog toestemming geven voor de boete. Shell zegt dat er geen wettelijke basis is voor de boete, omdat adequaat op het lek zou zijn gereageerd. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij ligt vaker onder vuur vanwege olielekken in Nigeria. De meeste zijn op land. (Novum)

Economie Italië krimpt sterker dan verwacht

Amsterdam. De Italiaanse economie krimpt dit jaar sterker dan verwacht. Dat blijkt dinsdag uit het kwartaalrapport van de Italiaanse centrale bank. Volgens de Banca d’Italia daalt het bruto binnenlands product dit jaar met 2,0 procent, gevolgd door een daling van 0,2 procent in 2013. De centrale bank ging in het voorjaar nog uit van een krimp van circa 1,5 procent voor dit jaar. In het derde kwartaal van 2011 belandde de Italiaanse economie in een recessie. De Italiaanse centrale bank schrijft die toe aan een krimp van de binnenlandse vraag. De overheid bezuinigt, bedrijven investeren minder en kunnen niet goed aan krediet komen en de beschikbare inkomens van huishoudens nemen af. De enige positieve bijdrage wordt geleverd door de handelsbalans, aldus de centrale bank.

Overslag Zeehavens Amsterdam groeit licht

Rotterdam. De overslag in Zeehavens Amsterdam is dit jaar ten opzichte van het eerst half jaar van 2011 met een half procent gestegen. Dat blijkt uit voorlopige halfjaarcijfers van de haven van Amsterdam. De overslag in de havens rond het Noordzeekanaal groeide tot ruim 46 miljoen ton. Die stijging is vooral te danken aan de overslag in de haven van Amsterdam. Daar komt de totale overslag in het eerste half jaar van 2012 neer op 38 miljoen ton. Bepalend voor Amsterdam is de overslag van olieproducten. Die nam met 2 procent toe tot 21 miljoen ton. Een stijging van 1,5 procent ten opzichte van het eerste half jaar in 2011. De overige havens in het gebied rond het Noordzeekanaal tekenden een licht verlies op. De overslag in IJmuiden daalde het eerste half jaar met ongeveer 2 procent tot 8,1 miljoen ton. De overslag in Beverwijk daalde met 26 procent en in Zaanstad met ongeveer 27 procent. (NRC)