Kortkolom buitenland

Hongarije arresteert meest gezochte nazi

Boedapest. De meest gezochte nazi, de 97-jarige Hongaar Laszlo Csatary, is in Boedapest gearresteerd. Dat heeft het Hongaarse openbaar ministerie vanmorgen bekendgemaakt. Hij woonde al zeventien jaar ongestoord in de Hongaarse hoofdstad. Het Simon Wiesenthalcentrum had tien maanden geleden deze informatie doorgespeeld naar de Hongaarse autoriteiten. Die deden daar aanvankelijke niets mee, maar zondag maakte The Sun bekend dat hij was opgespoord en groeide de druk om actie te ondernemen. Csatary was politiechef in de Slowaakse stad Kosice toen daar 15.700 joden werden weggevoerd naar Auschwitz. (AFP)

Drie oppositieleden in Georgië gearresteerd

Tbilisi. In Georgië zijn gisteren drie leden van oppositiepartij Georgische Droom van Bidzina Ivanisjvili opgepakt. Ze zouden een systeem hebben bedacht om „beperkingen op het financieren van verkiezingscampagnes te omzeilen” en worden vervolgd, aldus de autoriteiten. Ivanisjvili is de belangrijkste uitdager van president Michail Saakasjvili bij de parlementsverkiezingen in oktober. Volgens hem probeert Saakasjvili via intimidatie en andere ongeoorloofde middelen hem en zijn partij uit te schakelen. Hij kreeg in mei een boete van 29,6 miljoen euro wegens een „illegale” verkiezingsstunt. (AFP)

Kim Jong-un krijgt titel ‘maarschalk’

Pyongyang. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de titel ‘maarschalk van de democratische volksrepubliek Korea’ gekregen, een teken dat hij zeven maanden na zijn aantreden zijn positie heeft verstevigd. Kim was al opperbevelhebber van het leger, waarvan de dagelijkse leiding berustte bij viceveldmaarschalk Ri Yong-ho. Maandag werd bekend dat deze sleutelfiguur van het regime, en voormalige mentor van Kim, onverwachts uit al zijn posities is verwijderd. (AP, AFP)

Geestelijke vervolgd wegens moordoproep

Rabat. De Marokkaanse autoriteiten hebben gisteren een geestelijke aangeklaagd omdat hij heeft opgeroepen tot de dood van een journalist die grotere seksuele vrijheid had bepleit. Mokhatar Leghzioui, hoofdredacteur van de min of meer seculiere krant Al-Ahdat al-Maghribia, zei tegen een Arabische televisiezender dat hij zijn moeder en zuster niets in de weg zou leggen als ze een seksuele relatie buiten het huwelijk zouden willen hebben. Geestelijke Abdullah Nahari noemde hem in een videofilm op YouTube een pooier en zei dat daar de doodstraf op staat. Nahari is opulair is onder armen wegens zijn liefdadigheidswerk. (Reuters)

Saoedische blogger gearresteerd

Jeddah. In Saoedi-Arabië is een blogger opgepakt omdat zijn website Vrije Saoedische Liberalen de openbare orde en islamitische waarden zou schaden. Ra’if Badawi (25) wordt beschuldigd van cybermisdrijven en van ongehoorzaamheid aan zijn vader, wat in de conservatieve monarchie ook een misdaad is. Volgens een document van de openbare aanklager is op Badawi’s website onder andere de groot-mufti, de hoogste religieuze autoriteit in Saoedi-Arabië, aangevallen. Badawi kan vijf jaar gevangenisstraf krijgen. (Reuters)

Vijf doden bij Frans familiedrama

AUXERRE. In de Franse plaats Auxerre zijn vijf gezinsleden dood aangetroffen in hun woning. De vader had zichzelf opgehangen. Daarvoor heeft hij waarschijnlijk zijn twee dochters, zijn vrouw en zijn schoonmoeder doodgestoken. (AFP)