Kortkolom binnenland

Raad van State: geen Somaliërs uitzetten

Den Haag. Somaliërs die eigenlijk Nederland moeten verlaten, mogen niet meer worden uitgezet naar Somalië. Dat heeft de Raad van State gisteren besloten. Volgens de hoogste bestuursrechter zegt verantwoordelijk minister Gerd Leers (Immigratie, CDA) zelf dat een Somaliër bij terugkeer naar de Somalische hoofdstad Mogadishu „louter door zijn aanwezigheid” risico loopt slachtoffer te worden van „willekeurig geweld”. Daar mag de Nederlandse overheid volgens internationale wetgeving niet aan meewerken. (NRC)

Geen visa meer voor Turkse zakenmensen

Den Haag. Turkse zakenmensen hoeven geen visum voor kort verblijf in Nederland meer aan te vragen. Dat heeft minister Gerd Leers (Immigratie, CDA) afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De minister geeft daarmee gevolg aan een uitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter vindt dat deze visumplicht, die sinds 1982 geldt, onrechtmatig is. (NRC)

Compensatie voor boktorslachtoffers

Winterswijk. Inwoners van Winterswijk van wie de tuin met de grond gelijk is gemaakt vanwege de Aziatische boktor, krijgen gratis nieuw plantmateriaal. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) besloten na overleg met de gemeente en bewoners, meldde het ministerie vandaag. De voor planten schadelijke boktor werd vorige week aangetroffen. Om de tor volledig uit te roeien moesten alle loofbomen en struiken in een straal van honderd meter worden verwijderd. (Novum)

Grote brand verwoest bedrijven in Egmond

Bergen. De brandweer was vandaag nog bezig met nablussen van een grote brand die gisteravond uitbrak op een bedrijventerrein in Egmond aan den Hoef (Noord-Holland). De brand verwoestte meerdere bedrijfspanden. Een aantal woningen in de omgeving werden ontruimd, omwonenden kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden. Er zijn volgens de gemeente geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Niemand raakte gewond. (Novum)

Verdachte steekpartij in school opgepakt

Rotterdam. Een 42-jarige man die wordt verdacht van een fatale steekpartij in een school vorige maand in Rotterdam is aangehouden. Hij werd maandag opgepakt in Antwerpen als verdachte van een ander misdrijf. Gisteren bleek dat het om de verdachte van de steekpartij ging. Nederland gaat België vragen de man uit te leveren, meldde de politie gisteren. De steekpartij kostte een 30-jarige vrouw het leven. Een 29-jarige vrouw, de ex-vriendin van de verdachte, raakte gewond. (Novum)