Kijken: walvishaai zuigt volleerd een net vissen leeg

Beeld: screenshot Youtube.com

Dat walvishaaien een grote mond hadden, wisten we al. Sinds kort weten we dat ze ook nog behoorlijk gulzig zijn. Deze walvishaai laat op sublieme wijze zien hoe je als een soort kruimelzuiger een net vissen leeg trekt.

Een hapje mee-eten dekt de lading hier niet meer, deze walvishaai verslindt het net waarin de visjes zitten bijna. Wetenschappers van de organisatie Conservation International hebben op een recente expeditie in de Indonesische Cenderawasih Bay ontdekt dat deze beesten enorm gulzig zijn. Ze zwemmen dichtbij de visnetten van lokale vissers en om de honger te stillen zuigen ze door gaten in het net de visjes naar binnen.

Het is een slimme zet van de walvishaai, maar niet geheel zonder gevaar voor eigen vin. Soms raken de walvishaaien namelijk verstrikt in het net en moeten ze weer bevrijd worden.

Bekijk deze demonstratie hoe je een net visjes opslokt:

Bekijk hieronder materiaal van BBC‘s Planet Earth over de walvishaai:

De walvishaai is de grootste haai en vis ter wereld, en staat ook nog op het lijstje beschermde diersoorten. Ze zwemmen graag in de tropische zeeën van onze planeet (behalve in de Mediterrane wateren), en zijn gemiddeld acht meter lang en wegen 15 ton. De grootste walvishaai ooit gemeten was ongeveer 12 meter lang en woog meer dan 21,5 ton, maar er zijn ook nog grotere exemplaren gemeten. Die metingen zijn alleen niet officieel vastgelegd. In zijn stofzuigermond zitten zo’n 3000 kleine tandjes. De walvishaai kan 70 jaar oud worden. Het zijn zogeheten ‘filtereters’, ze filteren uit elke hap water de kleine vissen (plankton, ansjovis) die erin zitten.