Israëlische jurist krijgt prominente post bij VN

Op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York – waar maar weinig Israëliërs werken, laat staan in belangrijke posities – is gisteren een Israëlische jurist benoemd tot hoogste juridisch adviseur van de Veiligheidsraad op het gebied van terreurbestrijding.

De 43-jaar oude David Scharia, die onder meer de Israëlische regering vertegenwoordigde voor het Hooggerechtshof in terreurzaken, zal leiding geven aan een team van twaalf experts inzake internationaal recht en terreurbestrijding. Deze groep helpt de Veiligheidsraad bij het formuleren van beleid op dit gebied. Ook helpt de groep desgewenst lidstaten van de Verenigde Naties bij het opbouwen van beleid dat terrorisme moet voorkomen.

Scharia adviseerde de raad al sinds 2005 als expert. Binnenkort verschijnt een boek van zijn hand over de spanning tussen de strijd tegen terreur en de rechtsstaat.

Bij de Verenigde Naties werken in totaal 44.000 ambtenaren van over de hele wereld, maar slechts 124 van hen komen uit Israël. Al decennia zijn de betrekkingen tussen de volkerenorganisatie en Israël uitgesproken slecht. Een meerderheid van de lidstaten verwijt het land zijn bezetting van de Palestijnse gebieden.

De baan van Scharia is niet van het hoogste niveau op het VN-hoofdkwartier, maar toch opmerkelijk gezien de politieke gevoeligheden. De Israëlische krant Ha’aretz meldt dat zijn benoeming in Washington zeker gebruikt zal worden door de Democraten, bij hun pogingen om plannen te dwarsbomen van Republikeinen die de Amerikaanse contributie aan de VN willen opschorten. De benoeming zou hen milder moeten stemmen tegenover de volkerenorganisatie.

De Israëlische VN-ambassadeur Ron Proser verwelkomde Scharia’s benoeming. „Een van mijn prioriteiten is nog meer heldere geesten uit het Heilige Land naar de hallen van de Verenigde Naties te brengen”, zei hij tegen de Washington Post.