Islamitische obligaties worden steeds aantrekkelijker

Islamitische obligaties (sukuk) bieden een paar gelukkigen goedkopere financieringsmogelijkheden. Deze met de sharia in overeenstemming zijnde obligaties werden ooit beschouwd als een dure financieringsbron voor overheden en bedrijven. Maar de steeds groter wordende hoeveelheid islamitisch kapitaal betekent dat de obligaties nu goedkoper zijn geworden dan hun conventionele tegenhangers.

Wereldwijd zullen de met de sharia in overeenstemming zijnde bankbezittingen in 2012 de 1.000 miljard dollar overstijgen, waardoor ze sinds 2010 met 33 procent zijn gegroeid, aldus Standard Chartered. Dit kapitaal mag louter worden belegd in met financiële instrumenten die shariaproof zijn. De pas tien jaar oude sukuk-markt heeft moeite de vraag naar hoogwaardig schuldpapier bij te benen.

Islamitische obligaties profiteren van dezelfde hang naar veiligheid die beleggers ertoe heeft gebracht veel staatsobligaties van westerse landen te kopen. Maar ze zijn nu goedkoper dan hun conventionele alternatieven. Neem Qatar, dat vorige week voor 25 miljard dollar binnenkreeg voor zijn (islamitische) uitgifte ter waarde van 4 miljard dollar. Qatar gaf de vijfjarige obligaties uit tegen een rente van 2,1 procent. Volgens analisten was dat meer dan tien basispunten goedkoper dan wanneer Qatar een conventionele obligatie had verkocht.

In voor het overige vrijwel gelijke omstandigheden zouden islamitische obligaties iets duurder moeten zijn dan conventionele: er komt immers meer papierwerk kijken bij de uitgifte van een sukuk. Maar waarnemers van de obligatiemarkt schatten nu dat sukuks over het algemeen twintig tot veertig basispunten minder opleveren dan hun conventionele tegenhangers. Sukuks van soevereine staten hebben gemiddeld een rente van 3,5 procent, volgens de index van HSBC/Nasdaq.

Het islamitische kapitaal heeft de belangstelling getrokken van landen als Zuid-Afrika en Turkije, die hun financieringsbronnen willen diversifiëren. Bankiers zeggen dat ook Europese landen interesse hebben. Het Amerikaanse conglomeraat General Electric heeft in 2009 een sukuk uitgegeven en blijft een van de weinige bekende westerse bedrijven dat zich op deze markt heeft gewaagd.

Niet iedereen kan profiteren van het prijsverschil. Zelfs als het verhaal van de obligatie-uitgevers een sterk genoeg is om genoeg beleggers letterlijk over de streep (lees: geografisch/religieuze grens) te trekken, moeten zij ook nog eens beschikken over voldoende met de sharia in overeenstemming zijnde bezittingen en moet het belastingregime mild zijn voor sukuks.

Maar nu er zoveel islamitisch kapitaal in omloop is, zal het niet lang duren voor deze bron werkelijk zal worden aangeboord.

Una Galani

Vertaling: Menno Grootveld

    • Una Galani