In het peloton zijn de Schleckjes niet geliefd

Wielerbroers Andy en Fränk Schleck maken het beroerdste jaar in hun carrière door. Ze presteerden slecht, ruzieden met hun ploegleider en nu is Fränk betrapt op doping.

epa01802834 Saxo Bank team rider Frank Schleck (R) of Luxembourg celebrates as he crosses the finish line to win the 17th stage of the Tour de France cycling race between Bourg-Saint-Maurice and Le Grand-Bornand in France, 22 July 2009. Astana team rider Alberto Contador of Spain finish 2nd and Saxo Bank rider Andy Schleck (back) of Luxembourg third. EPA/CHRISTOPHE KARABA
epa01802834 Saxo Bank team rider Frank Schleck (R) of Luxembourg celebrates as he crosses the finish line to win the 17th stage of the Tour de France cycling race between Bourg-Saint-Maurice and Le Grand-Bornand in France, 22 July 2009. Astana team rider Alberto Contador of Spain finish 2nd and Saxo Bank rider Andy Schleck (back) of Luxembourg third. EPA/CHRISTOPHE KARABA EPA

Andy en Fränk Schleck waren vorig jaar naar Frankrijk gekomen om de Tour te winnen. Wie van de twee, dat maakt niet uit, zeiden de twee onafscheidelijke wielerbroers ook nog eens vol bravoure. Maar het liep anders, omdat de Australiër Cadel Evans een veel betere tijdrit reed. De overmoedige broertjes Schleck hadden het parcours niet eens verkend.

Dit jaar zou het dan moeten gebeuren voor twee van de meest getalenteerde wielrenners ter wereld. Bergop behoren ze tot de allerbesten. De voor de Schleckjes opgerichte Luxemburgse wielerploeg Leopard fuseerde met RadioShack van de grote Johan Bruyneel, de ploegleider die met Lance Armstrong en Alberto Contador negen keer de Tour won. Bruyneel zou wel eens voor de beslissende stap naar de Tourzege kunnen zorgen, dachten velen in de wielerwereld.

Maar het liep anders. Andy (27) en Fränk (32) Schleck maken het slechtste jaar in hun carrière door.

Ze vochten een openlijke ruzie met Bruyneel uit. Die liet Fränk tegen zijn zin de Ronde van Italië rijden en bekritiseerde Andy in interviews om zijn tegenvallende prestaties en vermeende gebrek aan inzet. Andy werd als nummer twee van de Tour van 2010 dit voorjaar weliswaar alsnog uitgeroepen tot winnaar – nadat Alberto Contador schuldig werd bevonden aan dopegebruik – maar zei daar helemaal niet blij mee te zijn. Daarna meldde Andy Schleck zich na een valpartij geblesseerd af voor de Tour. En toen Fränk Schleck twee weken geleden bij de start van de Tour in Luik in het openbaar verscheen, werden vragen gesteld over zijn fitheid. Wielrenners zijn mager, maar Fränk leek vel over been. Gisteren moest hij de Tour verlaten na een positieve dopingtest.

Andy en Fränk Schleck profileren zich met hun jongensachtige uiterlijk graag als de ideale schoonzoons van het peloton. Als leuke jongens uit het kleine Luxemburg, die hun vrije tijd doorbrengen in de natuur. De twee zijn onafscheidelijk, op een bijna aandoenlijke manier. „Ik heb altijd gefietst met Andy aan mijn zijde”, zei Fränk bijvoorbeeld voor de Tourstart in Luik tegen persbureau AFP. „Het zal niet hetzelfde zijn zonder hem.” De broers zijn erg populair in Luxemburg. Dat Andy de Tour niet ging rijden, was in het groothertogdom voorpaginanieuws en de opening van de tv-journaals.

Maar in het peloton zijn de twee helemaal niet geliefd. De Schlecks lijken vaak zo verzekerd van hun grote fysieke talent, dat de schijn van arrogantie nooit ver weg is. En Andy houdt van rotgeintjes. In de Tour van 2009 fluisterde hij tegen Evans dat zijn concurrent Contador op breken stond. Evans demarreerde meteen. Pas na tientallen kilometers had hij in de gaten dat hij voor niets in zijn eentje vooruit fietste.

Er zijn weinig renners die graag vlak achter de Schlecks rijden. De twee kunnen niet goed sturen. Fränk maakte in de Tour van 2010 een stuurfout op de kasseien, nam een paar collega’s mee in zijn val en brak zijn sleutelbeen. In de Ronde van Zwitserland van 2008 vloog hij in een afdaling uit de bocht en klapte over de vangrail het ravijn in. Ook Andy staat bekend om zijn capriolen.

Maar het belangrijkste is misschien wel dat de Schleckjes wisselvallig presteren. Te wisselvallig, volgens sommige renners. De broers worden soms weggereden, waarna ze een paar weken later in hun favoriete klassieker Luik-Bastenaken-Luik iedereen keihard voorbijrijden. Wisselvallige prestaties kunnen een aanwijzing zijn voor dopegebruik, zeggen de kritische renners. Bradley Wiggins, de huidige geletruidrager in de Tour, en Cadel Evans, de winnaar van vorig jaar, presteren veel regelmatiger.

Bovendien werd Fränk Schleck al eens in verband gebracht met dopegbruik, nadat bekend was geworden dat hij in 2006 een bedrag van zevenduizend euro had overgemaakt op de bankrekening van de Spaanse gynaecoloog Eufemiano Fuentes. De arts had tientallen renners van bloeddoping voorzien, zo maakte de Spaanse justitie bekend. Fränk Schleck zei dat hij het geld aan de gynaecoloog had overgemaakt voor trainingsadvies, en dat werd geaccepteerd.

In de loop van dit jaar verhevigde de vete tussen de Schlecks en ploegleider Bruyneel, die zelf in opspraak is omdat de Amerikaanse dopingautoriteit hem ziet als de spil in een dopingnetwerk. Bruyneel liet de twee tegen hun zin vaker in aparte wedstrijden rijden en kondigde aan hun vertrouwensman Kim Andersen niet mee te nemen naar de Tour. Fränk Schleck stapte vervolgens af in de Giro en Andy sloeg terug in interviews.

De Süddeutsche Zeitung meldde onlangs dat de broers Schleck een klacht hadden ingediend bij de internationale wielerunie UCI omdat zij geen salaris hadden ontvangen van hun ploeg. En volgens geruchten werken de twee aan de oprichting van een nieuwe ploeg, waar ze geheel eigen baas zouden zijn.