In de zomer zijn we aantrekkelijker

Tijdens de zomermaanden gaat de Achterpagina op zoek naar zinnige en onzinnige vakantiefabels. Vandaag: in de zomer zijn we op ons mooist.

TO GO WITH AFP STORY (FILES) A picture taken on September 15, 2010 shows foreign women sun-bathing on the beach in the Gulf emirate of Dubai. Scenes of foreign women wearing revealing clothing has increased in commerical centres, which has provoked Emirati women to start campaign on the social networking site, Twitter, to defend the decency and tradition of their culture. AFP PHOPTO/KARIM SAHIB
TO GO WITH AFP STORY (FILES) A picture taken on September 15, 2010 shows foreign women sun-bathing on the beach in the Gulf emirate of Dubai. Scenes of foreign women wearing revealing clothing has increased in commerical centres, which has provoked Emirati women to start campaign on the social networking site, Twitter, to defend the decency and tradition of their culture. AFP PHOPTO/KARIM SAHIB AFP

Het is deze zomer misschien moeilijk voor te stellen, maar er bestaan van die zonnige zomerdagen dat iedereen mooi lijkt. Mannen en vrouwen stralen, het straatbeeld vertoont veel ontblote lichaamsdelen, de sfeer is zwoel. Maar zijn we in de zomer echt aantrekkelijker dan in andere seizoenen?

Nee, we zijn het aantrekkelijkst voor onze (potentiële) partners in de herfst, zo blijkt uit Pools onderzoek aan de Universiteit van Wroclaw. Mark Mieras, wetenschapsjournalist en schrijver van het boek Liefde, heeft daar een verklaring voor: „Kinderen die in de vroege herfst worden verwekt, komen in de late lente ter wereld. Dat is van oudsher de beste tijd om geboren te worden wegens het warmere klimaat en de grotere voedselvoorraad.” In de herfst hebben we daarom volgens hem ook de meeste zin in seks, in tegenstelling tot de lente wanneer ons libido op een dieptepunt is.

Toch heeft het wel degelijk met de zomer te maken dat we in de herfst meer lust ervaren. „Ons libido houdt gelijke tred met de concentratie van het hormoon testosteron in ons bloed. Als er veel zon op de huid schijnt, stimuleert de pijnappelklier de bijnier (bij vrouwen) en de teelballen (bij mannen) om meer testosteron aan te maken”, vertelt Mieras. „Gedurende de zomer laadt onze seksdrift zich zo geleidelijk op als een batterij met zonnecellen.”

Biologisch gezien zijn we dan misschien niet het aantrekkelijkst in de zomer, maar tijdens vakanties voldoen we wel beter aan het huidige schoonheidsideaal dan in andere seizoenen: we hebben een bruinere huid en zijn slanker. Mieras: „Zon op de huid vermindert de eetlust, waardoor je in de zomer gemakkelijker afvalt. Vetweefsel maakt dan namelijk meer van de stof leptine aan waardoor de hersenen eerder het signaal geven dat je voldoende hebt gegeten.”

Dat we in de vakantieperiode langer slapen draagt er volgens Mieras ook aan bij dat we slanker zijn in de zomer. Onderzoekers in Chicago ontdekten een paar jaar geleden dat mensen die per nacht achtenhalf uur slapen, overdag ruim twee keer zoveel vet kwijtraken als mensen die kort en slecht slapen. Die laatste groep verliest bij het afvallen meer spierweefsel en minder vet.

Adinda Akkermans

    • Adinda Akkermans