Hoe groen zijn de Spelen?

“De titel voor de groenste Spelen ooit gaat naar het oude Athene. Maar wij kunnen ernaar streven om de groenste Spelen van de moderne tijd te zijn. We zullen duurzame bouwmethoden, duurzame energie en schone voertuigen gebruiken, allemaal met als doel onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden,” zo beloofde Tony Blair in 2005.

Tony Blair, in 2005, toen Londen de Olympische Spelen kreeg toegewezen:

“De titel voor de groenste Spelen ooit gaat naar het oude Athene. Maar wij kunnen ernaar streven om de groenste Spelen van de moderne tijd te zijn. We zullen duurzame bouwmethoden, duurzame energie en schone voertuigen gebruiken, allemaal met als doel onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden.”

Het Olympische Park

Het Olympische ParkHet Olympische Park

En er kwam nog een belofte bij: de Britten wilden niet alleen de meest groene Spelen organiseren, maar ook de meest duurzame op sociaal en ethisch gebied. London 2012 zou ,,een spraakmakend voorbeeld voor duurzaamheid” worden: een One Planet Olympics.

Bij de belofte hoorden ambitieuze doelen. Het olympisch dorp moest een kwart meer energiezuinig zijn dan de gangbare Britse bouwvoorschriften stelden, en de CO2-uitstoot moest vijftig procent lager zijn. Een grote windturbine zou 20 procent van de energie voor het Olympisch Park en dorp leveren. Twintig procent van het bouwmateriaal zou gerecycled worden, en 90 procent van het sloopafval van de gebouwen die werden gesloopt om plaats te maken voor het Park. Al het eten zou waar mogelijk fair trade of biologisch zijn, of uit de regio komen, en vuil zou worden gescheiden.

Is die belofte waargemaakt?

Shaun McCarthy vindt van wel. Hij hield als voorzitter van de Commission for a Sustainable London 2012 de afgelopen zeven jaar toezicht op de groene beloftes.

Hij is tevreden over de bouw van veel stadions, waarbij gebruik is gemaakt van duurzame methoden en middelen. En hij tevreden over de manier waarop de grond is geschoond. Het Park ligt in een gebied dat ernstig was vervuild door jaren van industrieel gebruik, onder meer met zware metalen, arsenicum, cyanide en olie. Bovendien werden vogels, salamanders, kikkers en vissen verhuisd. En in het park zijn honderden vogel- en vleermuishuisjes aangebracht.

Maar niet alles is goed gegaan. De belofte om 20 procent van de energie uit duurzame bronnen te verkrijgen, is mislukt. “Er lag een plan om een enorme windmolen te bouwen, maar dat werd geschrapt”, zegt McCarthy. Hij was het met die beslissing eens, de molen zou te duur worden. Maar: “Ze hadden eerder naar alternatieven moeten kijken.” De 9 procent die waarschijnlijk wordt gehaald, komt uit de zonnepanelen op het dak van het mediacentrum. Locog betaalt de uitstoot ‘af’ door geld te doneren aan een gemeentelijke fonds voor de bouw van energiezuinige scholen. “Niet ideaal”, zegt McCarthy zuinigjes.

Zijn andere grote punt van kritiek gaat over de vlam. ,,Een totale mislukking.” Energieleverancier EDF zou ook die duurzaam ontwerpen, maar daar is niets van gekomen. Volgens het bedrijf kwam het in tijdnood. “Ze wisten het al in 2007. Ze hebben er gewoon niet genoeg moeite voor gedaan.”

Na de Spelen komt McCarthy’s commissie met een laatste rapport over hoe het recyclen van het olympische afval is gegaan.