Het is niet de allerslechtste zomer

Het is weleens erger geweest. Vorig jaar nog: de zomer van 2011 was de natste sinds 1970. In de periode van 1 juni tot en met 16 juli heeft het toen 125 uur geregend. Dat is veel meer dan de 90 uur van dit jaar, waarmee 2012 op de zevende plaats komt in een reeks van 43 jaren. De droogste jaren waren 2003 en 2006. Vorig jaar werd de natheid nog gecompenseerd door een uitzonderlijk droog en zonnig voorjaar. Van zon is dit jaar geen sprake. Sinds 1998 was het niet zo grijs. De eerste zestien dagen van juli had de zon 268 uur kunnen schijnen, als het altijd onbewolkt was geweest. Maar het werd 83 uur.

Achter de wolken schijnt de zon: voor volgende week is er mooier weer voorspeld. Het wordt minder wisselvallig en de temperaturen lopen op naar normale waardes voor de tijd van het jaar. NRC