Grote brand in gemeentehuis Waalre na ‘doelbewuste aanslag’

De brand in het gemeentehuis onstond vannacht rond 3.00 uur. Het lijkt een doelbewuste aanslag te zijn geweest.
De brand in het gemeentehuis onstond vannacht rond 3.00 uur. Het lijkt een doelbewuste aanslag te zijn geweest. Foto Omroep Brabant / Rob van den Broek

Het gemeentehuis van Waalre, in Noord-Brabant net onder Eindhoven, staat sinds vannacht in de brand. Kort na 3.00 uur zouden twee personenauto’s tegen het pand zijn aangereden, waarna de brand uitbrak. De politie gaat uit van opzet.

http://nos.nl/video/396213-gemeentehuis-waalre-in-brand.html

Het vuur is inmiddels onder controle. Volgens de gemeente moet het gemeentehuis als verloren worden beschouwd. De gemeente zoekt naar oplossingen om de dienstverlening aan inwoners zo snel mogelijk te herstellen. Vanwege de brand is de stroom in het gebied rondom het gemeentehuis uitgeschakeld. Er wordt gewerkt aan een noodstroomvoorziening, maar dit kan nog enkele uren duren.

Het gemeentehuis bestond uit een oud gedeelte (een Rijksmonument uit 1929) en twee later bijgebouwde gedeeltes.

Het gemeentehuis op Google Streetview:


Grotere kaart weergeven

‘Doelbewuste aanslag’

Er is niemand gewond geraakt. De politie is nog op zoek naar de bestuurders van de auto’s die het pand ramden in wat een ‘doelbewuste aanslag’ lijkt. Een getuige zag na een grote klap een auto met de achterzijde in de ingang van het gemeentehuis staan. Een andere auto stond brandend tegen de achterkant van het gebouw geparkeerd.

‘Het monumentale pand stond op alle logo’s’

Loco-burgemeester Ton Bonouvrié zegt tegenover NOS dat het gebouw voorlopig niet gebruikt kan worden. Het ‘grijpt hem erg aan’, zegt hij. “Dit is gewoon heel triest.”

Over het gekoesterde Rijksmonument dat nu waarschijnlijk verloren gaat, zegt Bonouvrié:

“Het is een deels monumentaal gebouw aan de voorzijde met twee aangebouwde delen links en rechts. Het monumentale gedeelte gaf het aanzien van de gemeente, het stond op alle logo’s.”