Dodelijke aanslag treft regime Assad ‘in het hart’

Een archieffoto uit 2000. Helemaal links de vandaag omgekomen zwager Assef Shawkat, rechts de Syrische president Bashar Assad. In het midden staat de broer van Assad, Maher. Foto AP

In de Syrische hoofdstad Damascus is vandaag een zelfmoordaanslag gepleegd op een gebouw van de veiligheidsdiensten. Daarbij zijn onder anderen een zwager van president Assad en de minister van Defensie om het leven gekomen.

Volgens NRC-redacteur Carolien Roelants is het regime van Assad met deze aanslag ‘in het hart getroffen’. Roelants:

“Het regime van Assad is echt in het hart getroffen met deze aanslag. Daarbij is vooral de dood van de zwager van Assad, Assef Shawkat, interessant. De minister die om het leven is gekomen kan Assad makkelijk vervangen. Van dat soort generaals zijn er genoeg. De dood van Shawkat raakt echt het regime van Assad omdat hij familie was. En bovendien één van de rücksichtsloze jongens van het regime.

Er zijn natuurlijk eerder aanslagen geweest, maar deze gebeurtenis toont aan dat je uiteindelijk nooit veilig bent als iemand van binnen de organisatie, een lijfwacht in dit geval, zich tegen je keert.”

De Syrische regering heeft inmiddels wraak gezworen voor de aanslag.

Zelfmoordaanslag bij vergadering ministers

De zelfmoordaanslag werd vanmiddag gepleegd in het gebouw van de nationale veiligheidsdienst in de hoofdstad Damascus. De dader zou een lijfwacht zijn. In het overheidsgebouw waren op het moment van de aanslag enkele Syrische ministers bij elkaar voor een vergadering.

Over de toestand van Assef Shawkat was lang onduidelijkheid, maar de Syrische staatstelevisie heeft inmiddels bevestigd dat hij om het leven is gekomen. Shawkat was al jarenlang een topman binnen de veiligheidsdiensten van het land.

Ook de minister van Defensie, Nabil Dawood Rajha, kwam om het leven bij de aanslag. Zijn plek in de Syrische regering leek hij eerder te danken te hebben aan politieke motieven dan aan zijn eigen verdiensten - hij zou er hebben gezeten om de Christelijke minderheid aan te spreken.

Shawkat en Rajha zijn de eerste hoge vertegenwoordigers van het regime die door geweld om het leven zijn gekomen sinds de opstand zestien maanden geleden begon. Ook bezweek een Syrische generaal later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De minister van Binnenlandse Zaken raakte gewond, maar zijn situatie is volgens de Syrische staatstelevisie stabiel.

Twee groepen hebben aanslag opgeëist

De dader zou een lijfwacht zijn. Twee verschillende groeperingen hebben de aanslag opgeëist, meldt persbureau Reuters. In een Facebook-post claimt de Islamitische organisatie Liwa Al-Islam verantwoordelijkheid. Aan het persbureau laat een woordvoerder van de Vrije Syrische Leger weten dat zij verantwoordelijk zijn.

Volgens de staatstelevisie raakte bij de aanslag ook mensen zwaargewond. Ze zijn overgebracht naar het Al-Shami-ziekenhuis, dat bewaakt wordt door leden van de Republikeinse Garde. De omgeving van het gebouw is door de politie afgezet en journalisten mochten niet in de buurt komen.

Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat eerder vandaag het leger jacht maakte op rebellen in de wijk Midan. Daarbij zouden onder de rebellen ‘veel slachtoffers’ zijn gevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft het leger met helikopters de wijken Qaboun en Barzeh aangevallen. Al vier dagen lang wordt in de hoofdstad strijd geleverd tussen regeringstroepen en opstandelingen. Niet eerder werd in Damascus zo hevig gevochten.

Het geweld in Syrië heeft inmiddels al aan meer dan zeventienduizend mensen het leven gekost.

    • Lex Boon