Gevechten in Damascus na dodelijke aanslag - uitstel VN-stemming

Onderdeel van de Syrische troepen op patrouille in de hoofdstad Damascus. Foto AP / Shaam News Network via AP video

In de Syrische hoofdstad Damascus woeden gevechten na de dodelijke aanslag van eerder vandaag. Volgens de Syrische staats-tv is er een groot aantal “terroristen” gedood in de centraal gelegen wijk Midan. Ook zijn er gevechten in het district Qaboun.

Vanmiddag kwamen bij een zelfmoordaanslag op een gebouw van de veiligheidsdiensten onder anderen een zwager van president Assad en de minister van Defensie om het leven. Het regime zwoer onmiddellijk wraak. De officiële reactie luidde:

“Elke hand die de nationale veiligheid schaadt, zal worden afgehakt.”

Update 18.46u: uitstel VN-stemming​

De stemming in de VN-Veiligheidsraad over een nieuwe resolutie over Syrië is uitgesteld tot morgen, meldt persbureau Reuters. Volgens persbureau AP is er geen consensus over de tekst van de resolutie. Eerder vandaag vroeg internationaal gezant Kofi Annan al aan de Veiligheidsraad of de stemming uitgesteld kon worden. Annan was gisteren voor overleg in Moskou, waar hij zei dat de situatie in Syrië in een kritieke fase is beland.

Westerse landen willen het Syrische regime extra sancties opleggen, als het niet binnen tien dagen het vredesplan van Annan uitvoert en het daarin opgenomen staakt-het-vuren. De resolutie hierover zou moeten worden aangenomen onder hoofdstuk 7 van het VN-Handvest, wat betekent dat ze zo nodig gewapenderhand kan worden afgedwongen.

Rusland heeft gezegd hiermee in geen geval akkoord te zullen gaan. Het land heeft een eigen ontwerpresolutie opgesteld. De raad moet ook beslissen of de VN-waarnemersmissie in Syrië wordt verlengd.

Update 19:25u: VS zien momentum in oppositie Syrië

De Verenigde Staten zeggen vandaag met spoed samen te werken met internationale partners om te pleiten voor een politieke overgang van het regime van president Bashar al-Assad in Syrië, meldt een woordvoerder van het Witte Huis aan persbureau Reuters. “Er is een echt momentum gaande tegen Assad, met toenemende defecties en een versterkte en meer eensgezinde oppositie die in het land werkzaam is”, aldus de woordvoerder. Volgens het Witte Huis verliest het regime van Assad de controle en is het tijd voor de Syrische bevolking en en internationale gemeenschap om zich te richten op wat volgt.

    • Marije Willems