Gemeentehuis verwoest na actie

In Waalre is vannacht het gemeentehuis afgebrand, nadat twee personenauto’s op het gebouw waren ingereden.
In Waalre is vannacht het gemeentehuis afgebrand, nadat twee personenauto’s op het gebouw waren ingereden. Foto ANP/Hans van Hamersveld

Twee personenauto’s zijn afgelopen nacht op het gemeentehuis in het Brabantse dorp Waalre ingereden. Daarbij vloog het gebouw in brand. Het monumentale pand kan door de vlammenzee als verloren worden beschouwd. De politie spreekt over een opzettelijke daad.

De brand ontstond om kwart over drie ’s nachts, toen twee auto’s tegelijkertijd het gebouw inreden: één door de voor- en één door de achteringang. De brandweer schaalde kort na het uitbreken op naar ‘een zeer grote brand’. Pas rond het middaguur kon het sein brand meester worden gegeven.

„We gaan ervan uit dat dit een gerichte actie is”, zegt een woordvoerder van de politie Brabant-Zuid-Oost. „Als er twee auto’s, los van elkaar, zo’n enorme brand weten te veroorzaken, is dat duidelijk doelbewust.” Volgens de politie zijn de personenwagens door de glazen pui van het gebouw gereden. Er zat niemand achter het stuur toen politie en brandweer arriveerden.

„Dit is een heel ernstige situatie. Het is triest en het grijpt mij zeer aan”, zei locoburgemeester Ton Bonouvrié vanmorgen. Voor de 130 ambtenaren is een tijdelijk onderkomen gezocht in het regionaal opleidingscentrum van de brandweer in buurdorp Aalst.

Bonouvrié vervangt burgemeester De Wijkerslooth, die op vakantie is. Zolang de politie geen duidelijkheid heeft over een motief achter de actie, wordt zijn burgemeesterswoning aan de Dirk van Hornelaan bewaakt.

Het gemeentehuis in Waalre bestaat uit een oud gedeelte en twee nieuwe delen die later zijn aanbebouwd. Het oude gedeelte is een Rijksmonument uit 1929. „In allerijl hebben we nog één laptop kunnen redden”, zegt Jan Coppens van de gemeente Waalre. „Gelukkig liggen alle waardepapieren en paspoorten in een brandvrije kluis.”

De politie kon na de middag pas beginnen met uitgebreid sporenonderzoek.