Fränk Schleck uit Tour, weer dopingaffaire

De Tourkaravaan vertrok vanmorgen zonder Fränk Schleck. De Luxemburgse toprenner is betrapt bij een dopingtest. Schleck ontkent en denkt dat hij is vergiftigd.

Fränk Schleck vorige week tijdens de individuele tijdrit naar Besançon.
Fränk Schleck vorige week tijdens de individuele tijdrit naar Besançon. Foto ANP/Bas Czerwinski

Alsof Fränk Schleck er nooit is geweest vertrok het Tourpeloton vanmorgen uit Pau, voor de eerste van twee zware Pyreneeënritten. De nummer twaalf uit het algemeen klassement naar huis vanwege een positieve dopingtest? „Een verstandig besluit van Schleck”, was het enige dat Tourdirecteur Christian Prudhomme kwijt wilde. „Happy birthday Nelson Mandela”, jubelden toeschouwers langs de kant. En geletruidrager Bradley Wiggins wilde alleen over de wedstrijd praten.

Hoe anders was het gisteravond tegen negenen, toen de positieve test van de oudste broer Schleck bekend werd. Xipamide, een vochtafdrijvend middel dat wordt gebruikt om andere producten te maskeren. Het is niet prestatiebevorderend, maar staat wel op de dopinglijst. Weer een toprenner betrapt, weer een schandaal in de Tour! En dat in de ploeg van manager Johan Bruyneel, de Belg die zelf niet in de Tour is omdat hij onlangs werd aangeklaagd door het Amerikaans antidopingagentschap in de zaak tegen zijn voormalige kopman Lance Armstrong. Een van de broers Schleck nota bene, al jaren boegbeelden van het profpeloton.

In korte tijd staan zeven auto’s met schotelantenne, tientallen cameraploegen en verslaggevers voor de ingang van hotel Villa Navarra in Pau. Vanachter het hek bevestigt Philippe Maertens, woordvoerder van de wielerploeg Radioshack-Nissan-Trek, in drie talen dat renner Fränk Schleck positief is bevonden in de dertiende Touretappe. „De ploegleiding heeft besloten dat Fränk morgen niet meer zal starten.”

De leiding van de ploeg kreeg om zes uur ’s avonds bericht van de positieve test. Schleck meldde zich vervolgens uit eigen beweging op het politiebureau in Pau. „Hij wilde de commotie voorkomen die zou ontstaan bij een arrestatie”, zegt Maertens in een tiental microfoons. Binnen een kwartier reden drie politieauto’s het terrein op. „Om ons te beschermen”, zegt de Belgische woordvoerder.

Schleck (32) is vooralsnog niet geschorst, benadrukt Maertens. Niet door zijn ploeg, en niet door de internationale wielerunie UCI. „Hij zou zelfs mogen doorrijden in de Tour, maar de ploeg heeft besloten om dat niet te doen.” De Russische renner Alexander Kolobnev ging na een vergelijkbare zaak in de Tour van 2011 in beroep en fietst weer. Maar mocht na de A- ook de B-staal positief zijn, dan wacht Fränk Schleck waarschijnlijk een schorsing van twee jaar.

„Ik betwist dat ik een verboden stof heb genomen”, meldde Schleck vanmorgen in een officiële verklaring. En als de B-staal het resultaat van de A-staal bevestigt? „Dan dien ik een klacht in tegen een mij onbekend persoon wegens vergiftiging.”

Op de eerste rustdag van de Tour werd de Franse Cofidisrenner Remy di Grégorio opgepakt, op verdenking van betrokkenheid bij een dopingnetwerk in Marseille. Zijn arrestatie valt in het niet bij de affaire-Schleck. De nummer drie van de Tour van vorig jaar, ook al eens vijfde en zesde in Parijs, geldt als een van de toprenners van het peloton. In 2008 werd hij in verband gebracht met de Spaanse dopingarts Fuentes. Zijn toenmalige ploegleider Bjarne Riis schorste Schleck, maar die kon uitleggen dat hij de arts alleen had betaald voor trainingsschema’s.

Dit seizoen rommelt het in zijn ploeg, die voortkwam uit een fusie van RadioShack van ploegleider Bruyneel en Leopard-Trek van Fränk en Andy Schleck. Onlangs kwam naar buiten dat de Schlecks net als Fabian Cancellara en Jakob Fuglsang al maanden geen salaris hadden ontvangen. Bruyneel verwijt de Luxemburgse broers een gebrek aan inzet.

Andy Schleck doet niet mee aan de Tour, na een val in de Dauphiné. Fränk weigerde het kopmanschap van zijn vijf jaar jongere broer over te nemen, omdat hij van Bruyneel tegen zijn zin de Giro moest rijden. De zonen van oud-renner Johnny Schleck worden in verband gebracht met een nieuwe Duitse ploeg. „Ik weet zeker dat Fränk niets heeft genomen”, twitterde Andy na het bekend worden van de positieve dopingtest van zijn broer. „Dat zweer ik op het leven van mijn familie.”

    • Maarten Scholten