Fors minder omzet en winst voor ASML

Assemblage van een chipmachine bij ASML. Foto Bloomberg

Chipmachinefabrikant ASML heeft in het tweede kwartaal van dit jaar lagere omzet en winst geboekt. Het bedrijf, dat vorige week een samenwerking met Intel aankondigde, kreeg wel iets meer orders binnen. Dat liet ASML vandaag weten.

In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder daalde de omzet met twintig procent naar 1,23 miljard euro. De nettowinst kwam 32 procent lager uit op 292 miljoen euro, maar was wel iets hoger dan de winst over de eerste drie maanden van dit jaar.

Het bedrijf haalde ook meer orders binnen dan in het eerste kwartaal, 949 miljoen om 865 miljoen euro. Voor de tweede jaarhelft mikt het conjunctuurgevoelige ASML op een bestendiging van de omzet, die naar verwachting van het bedrijf tussen de 2,2 en 2,4 miljard euro uitkomt, waarvan 1,2 miljard euro in het derde kwartaal. De exacte omzet zal vooral afhangen van chips die gebruikt worden voor computers en nieuwe smartphones.

    • Lex Boon