FIFA-baas Blatter blijft aan, ondanks corruptie

Voorzitter Sepp Blatter van wereldvoetbalbond FIFA ziet geen reden om op te stappen. Dat zei Blatter gisteren, na kritiek van de voorzitter van de Duitse voetbalbond. Bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach had gesteld dat Blatter niet kan aanblijven, omdat hij zich niet druk lijkt te maken over corruptie binnen de voetbalbond.

Zondag zei Blatter in een Zwitserse krant dat hij vindt dat zijn voorganger João Havelange moet worden geroyeerd als erevoorzitter van de wereldvoetbalbond. Uit een onderzoeksrapport van de Zwitserse aanklager bleek vorige week dat de Braziliaanse ex-bestuurder voor (omgerekend) ruim een miljoen euro smeergeld heeft ontvangen van marketingbureau ISL.

Blatter sprak zich uit in het Zwitserse dagblad SonntagsBlick. De uitspraken waren opvallend omdat hij Havelange altijd heeft gesteund – terwijl de Braziliaan vaker in verband is gebracht met omkoping door ISL.

ISL was vanaf begin jaren 80 de exclusieve afnemer van de lucratieve uitzendrechten van de wereldkampioenschappen voetbal. Toen het miljardenbedrijf in 2001 failliet ging, liet het honderden miljoenen aan onbetaalde rekeningen na.

Tijdens het proces na het faillissement bleek dat ISL tussen 1989 en 2001 bijna 90 miljoen euro aan smeergeld had betaald aan sportbonden, zoals de FIFA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC).