Favoriete zin Mandela kwam uit Shakespeares Julius Caesar

De door Nelson Mandela aangestreepte passage uit Julius Caesar

Een van de topstukken op een tentoonstelling in het British Museum rondom William Shakespeare is een exemplaar van diens Verzameld werk dat illegaal in de gevangenis op Robbeneiland circuleerde. Dat signaleert The Telegraph.

Het boek werd door Sonny Venkatrathnam de gevangenis in gesmokkeld. Venkatrathnam zat tussen 1972 en 1978 gevangen op het eiland voor de kust van Zuid-Afrika en speelde daar zijn medegevangenen de teksten van Shakespeare toe. Hij vroeg de anderen hun favoriete passage aan te strepen.

Een van hen was Nelson Mandela, wiens voorkeur uitging naar een zin uit Julius Caesar: “Cowards die many times before their deaths”. Mandela plaatste bij de passage ook zijn handtekening en de datum: 16 december 1977.

Mandela werd op 11 februari 1990 vrijgelaten.

    • Sebastiaan Kort