Eigen dieren eerst!

Kan iemand even controleren of er iets in het drinkwater in Eerbeek zit? ‘Wat ik in dierenwinkels in Syrië aantrof, was vreselijk. Waterbakjes waren allemaal leeg!’ Mevrouw Irma de Graaf is helemaal van het padje. Ze benaderde alle media vanwege ‘de schrijnende situatie van de vergeten slachtoffertjes in Syrië’. Ze vond een gewillig oor bij

Kan iemand even controleren of er iets in het drinkwater in Eerbeek zit?

‘Wat ik in dierenwinkels in Syrië aantrof, was vreselijk. Waterbakjes waren allemaal leeg!’

Mevrouw Irma de Graaf is helemaal van het padje. Ze benaderde alle media vanwege ‘de schrijnende situatie van de vergeten slachtoffertjes in Syrië’. Ze vond een gewillig oor bij De Stentor, een krant waar de lezer bepaalt wat het nieuws is.

Het is oorlog in Syrië. De teller staat voorlopig op vijftienduizend doden, honderdduizenden vluchtelingen en een handvol kapotgeschoten dorpen en steden. Maar daar was het Irma niet om te doen. Ze wil er een kattenopvang bouwen en denkt daarvoor honderdduizend euro nodig te hebben. De lieve schat reisde vorige week naar Syrië en kwam terug met acht blinde en kreupele katten.

Nieuwsgierig geworden surfde ik naar haar website. Ik trof er een foto van Irma, zittend in de huiskamer met een bezorgd gezicht en een poes op schoot. Eromheen foto’s van poezen die het zo te zien niet altijd even gemakkelijk hebben gehad.

Eronder een reisverslag met de veelzeggende titel: ‘Flight to freedom!’

‘Woensdag 11 juli was het eindelijk zover: Cindy en Irma vertrokken naar Syrië. We hadden dozen vol met dierenvoer, speeltjes, krabpalen en medicatie bij ons. We waren voor ons gevoel alles behalve welkom in het land, maar werden door het autoritaire systeem uiteindelijk toch toegelaten.’

‘Ik kwam in contact met twee dames die zich in tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de bevolking wel over katten ontfermden. Veel mensen in het Midden-Oosten denken dat dieren geen ziel en geen gevoel hebben.’

‘Wat ik in de beruchte dierenwinkels in Syrië aantrof, was vreselijk… De dieren lagen weg te kwijnen in hun smerige kooien in een temperatuur van veertig graden. De waterbakjes waren allemaal leeg! Tja, daar sta je dan. Help me, help me helpen om dit leed te stoppen!’

‘Op zaterdag 14 juli vertrokken we met maar liefst acht katten terug naar Nederland.’

Ik dacht: die heeft van het kattengrit gegeten, maar op het internetforum ‘Jouw mening telt!’ kreeg Irma er om andere redenen van langs.

- ‘Hier zitten de asielen ook overvol!’

- ‘Ik denk dat er in eigen land meer dan genoeg dieren zijn die een baasje nodig hebben.’

- ‘Door acht katten mee te nemen, ontneemt ze acht Nederlandse katten de kans op een nieuw huis!’

- ‘Waarom maken mensen zich altijd drukker om wat er in het buitenland speelt en niet in Nederland?’

- ‘Laten we bij onze eigen dieren beginnen!’

Gebeld met Catconnect.

Nou, Irma was er niet, die was ‘helemaal hotel-de-botel van de reacties’ van ‘de eigen poezen eerst kliek’ die gehandicapte poezen uit Syrië discrimineren.

Jammer, want ik had een hartstikke leuk idee dat haar veel werk uit handen kon nemen. Als alle vluchtelingen nu eens een gehandicapte poes mee zouden nemen…

Dan slaan we twee vliegen in een klap!

Maar dat laatste zeg je natuurlijk niet tegen een dierenvriendin als Irma.

    • Marcel van Roosmalen