Dodental bootongeluk Zanzibar naar 24 - vijf Nederlanders gered

Toeristen die de ramp met de veerboot bij Zanzibar overleefden worden in dekens gewikkeld aan wal gebracht. Foto AP / Khalfan Said

Bij een ongeluk met een veerboot voor de kust van het Tanzaniaanse eiland Zanzibar zijn vandaag zeker 24 mensen verdronken. Dat meldt persbureau Reuters. Aan boord waren meer dan 280 mensen, onder wie ook toeristen.

Vijf Nederlanders die aan boord bleken, zijn echter gered. De vijf zijn niet gewond geraakt en zijn inmiddels ondergebracht in een hotel op Zanzibar. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vanavond. Voor zover bekend waren de vijf de enige Nederlanders aan boord van de boot.

Dwars, de jongerenpartij van GroenLinks, laat aan persbureau Novum weten dat vier leden van de jongerenpartij op de boot zaten:

“Wij zijn heel erg blij om te horen dat Eline, Jaap, Joa en Paul in orde zijn.”

Boot kapseisde door harde wind en hoge golven

Het schip kapseisde bij Chumbe-eiland, ten westen van Zanzibar. De boot is ondertussen bijna geheel gezonken. De boot zou zijn omgeslagen door toedoen van sterke wind en hoge golven. De veerboot was eerder op de dag vertrokken vanuit de Tanzaniaanse havenstad Dar es Salaam en op weg naar Zanzibar, een populaire toeristenbestemming.

Tot nu toe zijn 145 mensen gered. Het dodental van de scheepsramp kan dus nog behoorlijk oplopen. Volgens de minister van Infrastuctuur Hamad Masoud zouden nu echter 24 lichamen zijn geborgen.

Ten minste één buitenlander, een vrouw, behoort tot de 24 nu vastgestelde dodelijke slachtoffers. Haar nationaliteit is nog niet bekendgemaakt. Dertien andere toeristen werden tot nu toe gered. Zij zijn overgebracht naar ziekenhuizen.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

Vorig jaar september verdronken meer dan tweehonderd mensen toen een overvolle veerboot nabij Zanzibar zonk. De autoriteiten noemden dat toen het ergste bootongeluk in de historie van Tanzania.

    • Niels Posthumus